ÅterC – ett kreativt återanvändningscenter

liten tjej med hemmgjord raket

Kommunens Återanvändnings-Center, ÅterC, är ett pedagogiskt projekt för den kommunala förskolan och grundskolan. Här kan företag och privatpersoner lämna spillmaterial från produktion och överblivet material, t ex textilier, kartong, läder och metall. Allt material som lämnas in miljögranskas så att det ska vara säkert att arbeta med.

I verksamheten ÅterC arbetar förskollärare. De håller också i workshops och inspirationsträffar för pedagoger, och bidrar med idéer om vilka material som kan utveckla och utmana i arbetet med barnen. Pedagogerna knyter projekten till teorier och pedagogisk forskning. På så sätt skapas möjlighet till fortbildning.

Vinsterna med verksamheten är många. När återvunnet material blir en del av den pedagogiska vardagen blir behovet mindre av att köpa in leksaker. Det innebär att barnen utsätts för färre farliga ämnen men också att man medverkar till ett mer hållbart samhälle. Genom att erbjuda och berika lärmiljöerna med en mångfald av material ökar möjligheten för barnen att utforska, experimentera, tillverka och konstruera. Spill- och återvinnings-material ger också upphov till mer samarbete och lockar barnen till nya spännande lekar och samtal, eftersom det inte är ett så färdigt material.

Estetiken är en viktig del av att arbeta med en mångfald av fritt material. Materialet i sig står inte för rätt eller fel utan blir till något nytt tillsammans med barn och elever. Återvunnet material främjar helt enkelt kreativiteten och är inte heller könsspecifikt.

Verksamheten i ÅterC sker i samarbete med företag som finns i kommunen och dess omgivning. Det är också öppet för privatpersoner som vill bidra med kreativt material. På så sätt får företag och enskilda möjlighet att stödja en hållbar utveckling och bidra till möten mellan näringsliv, utbildningsverksamhet och andra verksamheter som ingår i projektet.

Det här inlägget postades i Estetiska lärprocesser, Hållbar utveckling, Naturvetenskap och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s