Lärstämman 2015 – ett fantastiskt tillfälle att dela och lära!

Den 4 mars anordnades årets Lärstämma för all personal i Härryda kommuns förskolor och skolor. Även personal från andra verksamheter deltog. Årets övergripande rubrik var det mycket passande Härryda delar och lär! och var indelat i sex teman. Temana var utvalda utifrån det systematiska kvalitetsarbete som pågår i förskola och skola i kommunen:

  • Forskning för klassrummet
  • Interkulturella möten
  • Lärmiljö och lärprocesser
  • Matematik och naturvetenskap
  • Möten och förhållningssätt
  • Språkutvecklande undervisning

Under varje tema fanns flera föreläsningar/workshops att välja mellan. I år slog vi rekord, då nästan 70 medarbetare från vår egen organisation delade med sig av sitt arbete och sina kunskaper, förutom de externa föreläsarna som också var mycket uppskattade.

Tyvärr kan vi ju inte visa allt, men här är ett axplock från förmiddagen: (fortsättning följer i nästa inlägg)

Helene Svärd arbetar som förskollärare på Fagerhults förskola i Hindås. Sedan 2013 studerar hon också på Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning. På Lärstämman höll hon i föreläsningen ”Aktionsforskning i förskolan – ett förhållningssätt!” under huvudrubriken Forskning för klassrummet.

Under huvudrubriken Möten och förhållningssätt deltog bland andra specialpedagogerna Johanna Callegård och Anne Nerman med föreläsningen ”Relationell pedagogik”. I beskrivningen av föreläsningen kan man läsa: Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga. Den pedagogiska atmosfären och anknytningen mellan människorna i förskolan, har betydelse för barnens trivsel, ut-veckling och lärande. Pedagogernas omsorg om relationer är en grund för verksamheten. Barnet och pedagogen är båda subjekt i en likvärdig relation, där pedagogen alltid har ansvar för relationens kvalitet. Vilka relationella utmaningar kan jag som pedagog möta i min pedagogiska verksamhet? Gunilla intervjuar Anne och Johanna:

Karin Claesson arbetar som skolkurator i Mölnlycke och hade valt att delta i temat Möten och förhållningssätt och att lyssna på genuspedagogen Lisa Andersson Tengnér som höll i programpunkten ”Normkritik i praktiken”. Så här säger Karin:

Ett annat inslag på samma tema var ”Barnboksanalys med genusperspektiv”. Sofia Eisenschmidt är förskollärare på Mystens förskola i Landvetter:

Under rubriken ”Hur kan skolan/förskolan blir en kulturell mötesplats som ska stärka och förbereda barnen för ett liv i ett allt mer internationaliserat samhälle?” föreläste docent Johannes Lunneblad från Göteborgs universitet. Här följer några röster från deltagare i denna föreläsning:

Fortsättning följer…

Det här inlägget postades i Skolutveckling, Systematiskt kvalitetsarbete och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s