Lärstämman – del 2

Vi fortsätter på förra inlägget från Lärstämman. Fantastiskt att se alla engagerade pedagoger samt övrig personal samlas för lärande. Tack både till er som delade och er som mest lärde denna dag!

På Furuhällsskolan samlades alla som valt temat Språkutvecklande undervisning. Några nedslag därifrån följer här:

IMG_2268

Ann Sjöberg och Maria Höglund Kallerhult arbetar i år 5 respektive år 3 på Rävlandaskolan. De höll i den föreläsning som de valt att kalla  ”Ett startpaket i språkutvecklande arbetssätt!”,  i vilken de presenterade strategier och modeller för att ta till sig faktatexter.

IMG_2270

Jan-Ola Pettersson och Johanna Pettersson är skolbibliotekarier och Berit Andersson och Ulrika Reuterberg är lärare. Tillsammans höll de i programpunkten ”Vad innebär det vidgade textbegreppet för planeringen av undervisningen? Hur kan fler elever bli intresserade av läsning och vara mer delaktiga i samtalet kring olika slags texter?”

IMG_2271

Carolina Dennisdotter, Anette Olsson och Christina Wedenmark är barn- och ungdomsbibliotekarier på Mölnlycke bibliotek. Anna Lindberg och Auli Sköld är pedagoger på Säteriskolan. Tillsammans berättade de om ett pilotprojekt med inriktning mot läsglädje och läsupplevelse. I projektet utgick de från Svensk biblioteksförenings studie Unga berättar och Chambers boksamtalsmetod. Chambers metod valdes eftersom den fokuserar på läsning som en upplevelse och är tydlig med att det inte finns några rätt eller fel. Åk 4a på Säteriskolan deltog i detta pilotprojekt och det gav, enligt lärarna, en otrolig genomslagskraft i arbetet kring läsförståelse.

På Lunnaskolan bjöds det bland annat på workshops i de naturvetenskapliga ämnena. Maria Dahlin, Vällsjöskolan, Sten-Åke Petersson, Rävlandaskolan, Marjut Nurkkala Wimmer, Hindåsskolan och Sofia Mattsson, Furuhällsskolan anordnade ”No/Teknik- våga inspirera yngre barn med experiment”.

IMG_2298

Även kommunens NT-utvecklare, Maria Holmgren och Karin Birkestad bjöd in till en workshop runt ämnet teknik under rubriken ”Med hävstången som språngbräda – teknikinspiration för pedagoger i förskola, förskoleklass samt fritidshem” Deltagarna fick möjlighet att inspireras, utforska, dela erfarenheter och samtala kring teknik i förskola och skola.

Både Lpfö98 (rev 2010) samt Lgr11 har tydliga målbeskrivningar i teknik. Som en röd tråd ligger målbeskrivningarna till grund för att utbilda våra barn och ungdomar att bli nyfikna, kreativa, ansvarstagande och teknikintresserade medborgare. Hur kan vi som möter barn arbeta med målen för att på bästa sätt nå denna måluppfyllelse? Vad är teknik och hur kan jag arbeta med det i min barngrupp? Hur kan vi arbeta med språket/begrepp med barn i olika åldrar? Hur ser progressionen inom teknik ut från förskola till skolår 5? Behöver teknikundervisningen se olika ut för pojkar och flickor? Detta är exempel på frågor som samtalades om under workshopen.

I sagan Trulle och vinden har Trulle ett problem; hur kan han se om det blåser? Utifrån denna saga konstruerade deltagarna vindmätare.

”Att arbeta med internationella projekt i sin verksamhet” var en av programpunkterna under Interkulturella möten. Crister Carlsson arbetar med att hjälpa förskolor och skolor som vill delta i internationella projekt. Tillsammans med pedagoger från skola och förskola som deltagit i internationella projekt delgav han tips och erfarenheter.

Monica Hallström Lundgren är till vardags bildlärare på Hagens förskola. Under hösten 2014 var hon också med och skapade lärmiljöer tillsammans med barnen på Agnebäckens förskola. På Lärstämman höll hon i en föreläsning i den f.d. lekhallen på Agnebäckens förskola som hette just ”Att skapa lärmiljöer tillsammans med barn”.

Det här inlägget postades i Skolutveckling, Systematiskt kvalitetsarbete och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s