Inspiration för förskolecheferna

Den 26-27 mars deltog verksamhetschefen för förskolan, förskolechefer och verksamhetsutvecklare från Härryda i Skolportens årliga konferens för ledare i förskolan . Övergripande tema för konferensen var pedagogiskt ledarskap baserat på vetenskap och beprövad erfarenhet. Siv Jirblom, verksamhetsutvecklare i förskolan delar med sig av vad de fick vara med om:

Under två dagar fick vi ta del av en blandat kompott av föreläsningar om den senaste forskningen och goda exempel om verksamhetsutveckling. Bland annat berättade förskolechefen Catharina Frank från Stockholm om deras systematiska kvalitetsarbete med att utveckla nya utforskande lärmiljöer för barnen.

Lars Gustavsson, som var den inledande föreläsaren, beskrev vikten av ett tydligt ledarskap som bygger på tillit och förtroende. Han menar att ledarskapet är enkelt ”du behöver bara prata om det som är svårt”,  en av flera intressanta tankar vi tog med oss från hans föreläsning.

Mai-Ellen Andersson och Inger Brännström Johansson, förskolechef och rektor från Burträsk, delade med sig av sin gemensamma ledarskapsresa, inspirerade av Hans-Åke Scherps tankar. Deras arbete med verksamhetsutveckling handlar om hårt arbete för att få arbetslag att bli mer uppdragsmedvetna. De belyste även betydelsen av en positiv internkultur på arbetsplatsen.

En av höjdpunkterna på konferensen var när Emma Kristensson berättade om barnkonventionens viktiga arbete för alla barns lika rättigheter. Förskolan har en lång tradition av att se på barn som kompetenta men Emma pekar på att svårigheten ligger i den praktiska tillämpningen. Hennes slutsatser är vi måste utrusta all personal i verksamheten med ett barnrättsperspektiv och hennes förhoppning är att barn-konventionen, efter 25 års aktivt arbete, inom snar framtid kommer vara förankrad i svensk lag!

Klara Dolks forskning kring genuspedagogik och normkritik var också mycket intressant. Hon menar att barns motstånd och humor kan ses som ett sätt att utöva demokrati av barnen. Detta är ett perspektiv som vi tar med oss för vidare reflektion.

Ingela Elfström beskrev det dubbla uppdrag som vi idag har i förskolan. Dels ska vi föra vidare kunskaper och traditioner och dels ge barnen möjlighet till eget kunskapande. Förskolan ska både ha plats för det planerade och aktualiserade arbetet, men även för det oväntade och oförutsägbara. Ingela menar att vi måste utgå från barnens egna frågor och nyfikenhet i de pågående händelserna i förskolan. 

Vi som åkte på denna konferens tar med oss flera nya perspektiv till våra enheter och vår ambition är att förankra dessa nya kunskaper i våra verksamheter. 

Vi lyckades också få till ett studiebesök på förskolan Egalia i Gamla Stan som arbetar med jämställdhet. Förskolechefen Lotta Rajalin berättade om deras viktiga arbete att ge alla barn, oavsett kön, samma möjligheter och tillgång till sina kompetenser för att att utvecklas och lära. Hon visade på ett enkelt sätt hur vi kan bli medvetna och synliggöra vår stereotypa föreställningar kring kön för att kunna förändras.

förskolechefer

Det här inlägget postades i Skolutveckling, Systematiskt kvalitetsarbete, Vetenskaplig grund/beprövad erfarenhet och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s