Mer inspiration – studieresa till Kalmar

I april åkte pedagoger från förskolan och förskolechefer tillsammans på en inspirerande utbildningsresa till Kalmar och de Reggio Emilia-inspirerade förskolorna Trollet, Ringdansen och Lokomotivet. Totalt var vi 25 personer från kommunen som deltog i utbildningen som bestod av både studiebesök och föreläsningar kring förskolornas verksamhetsidé.

Att få ta del av Trollets rika och väl genomtänkta lärmiljö, både ute och inne, gjorde ett starkt intryck på hela gruppen. Eller som en av våra pedagoger uttryckte sig: ”Tänk att få vara barn på denna förskola”. Trollets pedagoger poängterar dock att det som har krävts för att kunna erbjuda barnen en sådan lärmiljö är en gemensam och tydlig organisation och verksamhetsidé.! !

ljusbord  lärmiljöer1

lärmiljöer3

De pedagoger som föreläste delade med sig av sina pågående projektarbeten. Vi fick bland annat ta del av ett intressant arbete som var kopplat till hållbar utveckling, vilket är deras tema för i år. Pedagogen Anne Wahlgren berättade på vilket sätt den pedagogiska dokumentationen hänger ihop med projektarbetet ”småkrypens liv” Att lyssna på barnens frågor är något som poängterades åtskilliga gånger. För närvarande arbetar Trollets pedagoger med att få projektarbetet att blir levande under hela dagen vilket vi kunde se i miljön när vi besökte förskolorna.

I varje verksamhet finns en utepedagog som har uppgift att skapar en meningsfull utemiljö för barnen vilket vi tydligt kunde se när vi gick runt på förskolornas gårdar.

lärmiljöer5

Vi ser en stor potential i Härrydas förskolor att kunna arbeta vidare med liknande utforskande verksamhet. Detta gör vi genom att utgå från våra egna förutsättningar och tillsammans med barnen. Denna resa har inspirerat oss till att fortsätta hålla i vårt pågående utvecklingsarbete.

Nu har vi också möjlighet att hämta inspirerande material från ÅterC vilket ger oss ytterligare en skjuts i arbetet.

/Siv Jirblom, verksamhetsutvecklare i förskolan

Det här inlägget postades i Lärmiljö, Skolutveckling, Systematiskt kvalitetsarbete. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s