Utforskande utemiljö på Furubackens förskola

I slutet av vårterminen fick Härryda delar och lär möjlighet att besöka Furubackens förskola i Mölnlycke och  prata med förskollärarenMonika Wodniok om det arbete som pågår med att utveckla utemiljön.

Monika berättar att personalen på förskolan länge pratat om att de borde utveckla utemiljön, att de inte riktigt kommit igång men att de, efter ett besök på ÅterC, fick inspiration att sätta igång. ”Vi måste ju börja jobba nå’n gång och inte bara planera!” säger Monika. De hade inte riktigt en plan när de gick till ÅterC, men när de fick se materialet där så fick de inspiration till en byggplats. De bar med sig sten, virke och kakelplattor hem till förskolan och har nu tillsammans med barnen gjort  i ordning en byggarbetsplats i en gammal rabatt.

IMG_0226  IMG_0224 IMG_0227IMG_0221

De har också haft en ordentlig invigning av arbetsplatsen. Monika berättar om hur hon sökte upp en byggarbetsplats i Mölnlycke för att få låna en hjälm att ha på invigningen. Istället fick hon med sig en hel förman som berättade för barnen hur arbetet på en bygg-arbetsplats kan gå till och deltog i invigningen. ”Han hade jättejättemånga fickor med verktyg”, säger ett av barnen.

Monika berättar vidare att barnen blir väldigt engagerade när de får arbeta med ”riktigt” material, istället för leksaker och att de varit medskapande i hela processen med att bygga upp platsen, bestämma om hur många man kan vara där samtidigt för att det ska fungera på bästa sätt, hur man bör lämna den efter sig osv. Byggplatsen kan också användas på olika sätt beroende på vad det är för väder. När det till exempel hade regnat ordentligt en dag kunde barnen göra egen ”cement” och kakla fast kakelplattorna på borden.

Pedagoger på förskolan har också fått möjlighet att åka på studieresa till Trollets förskola i Kalmar, något som Monika också beskriver som mycket inspirerande. Pedagogerna kunde se att förskolegården på Furubacken egentligen hade större potential till utveckling än Trollets och ändå blev de väldigt imponerade av Trollets utemiljö. Hem och börja jobba! tänkte pedagogerna…

IMG_0239      IMG_0254IMG_0259IMG_0266

Tillsammans har barn och pedagoger fortsatt att utveckla utemiljön, bland annat i projektet De vilda djuren hittar ut.

IMG_0286  IMG_0283 IMG_0280IMG_0285

Även ett dinosaurielandskap med en lavasprutande vulkan kan hittas i en rabatt:

IMG_0277 IMG_0276  IMG_0279

Barnen och pedagogerna har även ett pågående odlingsprojekt. Allt från smultron till potatis och kryddväxter kan skördas på olika platser på gården.

IMG_0261 IMG_0248 IMG_0238 IMG_0234

Furubackens barn och pedagoger tar gärna emot besök, helst på måndagar. Ring gärna innan och kolla så de är på plats. Utemiljön fortsätter att utvecklas. Exempelvis är en ny båt på gång, berättar Monika, när den kommer vill de utveckla en vattenmiljö. I den takt de håller på Furubacken kanske den redan på plats?

Det här inlägget postades i Lärmiljö, Utemiljö och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s