Bra jobbat!

I förra veckan presenterades Lärarnas riksförbunds undersökning Vad säger statistiken om skolan i din kommun? Elevresultat, likvärdighet, resursanvändning, lärarlöner och behörighet hösten 2015. Härryda kommun hamnade på en hedrande fjärdeplats! Grattis till oss!

Ska vi nu klappa oss på axeln och säga ”Vad duktiga vi är!” Ja, det tycker vi absolut att vi alla ska göra!

Good work!

Vi njuter en stund av känslan det ger att arbeta i en av Sveriges bästa skolkommuner, för att sedan ta nya tag för att tillsammans utveckla skolan så att vi nästa år hamnar på pallen. För visst är det frestande att göra sportliknelser? I det här fallet blir det (i alla fall för oss sportintresserade) naturligt att jämföra med en sjukamp i friidrott, där man faktiskt kan placera sig högt i resultatlistan genom att vara ganska bra i många grenar, d.v.s. ha en hög lägstanivå. Men inte nöjer vi väl oss med det? Visst skulle det ge en ännu större tillfredsställelse att faktiskt ta en medalj? Inte bara för medaljen i sig såklart, utan för att fler elever i så fall kan nå längre i sitt lärande och sin utveckling.

Vad ska vi då fokusera på i skolutvecklingen? Ska vi fokusera på den svagaste grenen och utveckla den? I vårt fall handlar det om kategorin Resursfördelning (plats 188). Här finns det definitivt utrymme för att klättra på rankingen, en fråga som arbetsgivare och fack-förbund i samverkan bör arbeta med och det arbetet har redan startat. Anna Carlsson, ordförande i LR i Härryda kommun var snabb och skrev en insändare som publicerades i förra veckans nummer av Härryda Posten. Den andra kategorin i undersökningen som framförallt hör hemma i det fackliga arbetet är Lärarlöner, där vi ligger på 40:e plats.

Våra två starkaste kategorier är Elevresultat och Behörighet. Här placerar vi oss på nionde respektive trettonde plats i Sverige. Går vi in och granskar resultaten här så hittar vi några mycket positiva siffror, som till exempel att 97% av våra elever har behörighet till gymnasiet när de går ur 9:an. Bra! Men självklart ska vi inte nöja oss med detta. Målet måste ju vara 100%. I en kommun i Sverige (Bjurholm) når faktiskt 100% av eleverna behörighet till gymnasiet. Satsar vi här så kan vi säkert klättra några steg från den sammanlagda niondeplatsen i kategorin Elevresultat och görs det ytterligare satsningar på lärarbehörighet, kanske vi kan klättra några platser även i den kategorin.

Den kategori där vi som arbetar på Utvecklings- och stödenheten kan se att vi verkligen bör satsa, och som också är en fråga som tidigare uppmärksammats som en utvecklings-fråga i kommunen, är Likvärdighet. I denna kategori vägs fem olika variabler in; betyg vs. nationella prov, behörighetsdifferens (kön), meritvärdesdifferens (kön), meritvärdes-differens (skola) samt SALSA*

*Skillnaden i kommunens faktiska genomsnittliga meritvärde och förväntade
genomsnittliga meritvärde. Ett positivt värde innebär att kommunen presterar bra i
relation till elevernas socioekonomiska bakgrundsvariabler

Sammantaget hamnar vi på femtionde plats i landet i kategorin Likvärdighet. Positivt är att variabeln behörighetsdifferens mellan könen i Härryda kommun är 0,0, det är alltså ingen skillnad i behörighet till gymnasiet mellan flickor och pojkar, till skillnad från det nationella snittet som ligger på 5,5. Hög utvecklingspotential finns däremot i variablerna meritvärdesdifferens (skola) och SALSA. Visserligen har vi ett plusvärde i SALSA-variabeln, vi ligger 0,6 poäng högre i meritvärde än det förväntade, men visst skulle vi kunna höja detta ännu mer? Och även när det gäller meritvärdesdifferensen mellan skolor så kan den förbättras avsevärt. En ordentlig satsning på likvärdigheten i kommunen kan, förutom det vi ger våra elever, ge en såpass stor klättring inom denna kategori att vi nästa gång en liknande undersökning genomförs tar klivet upp på pallen.

medaljer

Hur gör vi då? Hur kan vi arbeta för högre likvärdighet? Det löser vi inte i det här blogg-inlägget… men förhoppningsvis kan det gedigna systematiska kvalitetsarbete som bedrivs både på huvudmanna- och enhetsnivå, tillsammans med den dela och lära-kultur som håller på att sätta sig inom förskola och skola i Härryda kommun bidra även till högre likvärdighet.

Har ni orkat läsa ända hit? Då hoppas jag att ni nu återvänder till rubriken. Bra jobbat allihop! Njut av känslan av att arbeta i en av Sveriges bästa skolkommuner så tar vi nya skolutvecklingstag i morgon!

Det här inlägget postades i Skolutveckling, Systematiskt kvalitetsarbete och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s