Google for Education roadshow – inspirerande lärmiljöer

Under förra veckan hade Google for Education spänt upp sitt pop up-klassrum i Göteborg och vi var några stycken från kommunen som fick möjlighet att inspireras av andra kommuners arbete med Google Apps for Education – GAFE. Dessutom var kupoltältet inrett med mycket inspirerande fysiska lärmiljöer, med flera rum i rummet och alla kunde hitta en sittplats som passade just dem.

IMG_0569  IMG_0548

IMG_0566             IMG_0564 IMG_0562 IMG_0561 IMG_0559 IMG_0558

Den dagen vi (Anna och Susanne) var i tältet så var det Uddevalla kommun som berättade om sin resa med GAFE och sitt val av framförallt Chrome books som digitala verktyg för alla elever. Vi fick till oss olika perspektiv, allt från elever som jobbade med classroom, till pedagoger, chefer och IT-tekniker.

Kommunens skolutvecklare pratade om vikten av att veta vad man gör och varför innan man implementerar något, annars kan det bli som för Columbus eller Scott, som båda genomförde ganska misslyckade expeditioner i förhållande till de mål de satt upp.

IMG_0534   IMG_0542

IMG_0538   IMG_0539

SO-läraren Mårten inspirerade tillsammans med några av sina elever kring hur de arbetar med GAFE. Ett exempel var Frukostklubben, där eleverna sitter kvar hemma vid frukostbordet (eller ligger kvar i sängen) och lyssnar och tittar på Mårten som föreläser i en Google hangout. Eleverna turas om att finnas med i klassrummet för att moderera frågor som kommer in via docs och ”sändningen” avslutas, precis som andra lektioner med exit tickets. Mårten har konstaterat att denna typ av lektioner inte ger sämre resultat, snarare tvärtom.

IMG_0543   IMG_0547
Vi fick också andra tips på hur man kan använda classroom och exempelvis google presentationer för att skapa elevaktiva uppgifter. Dagens bild till exempel, som finns på duken i början av varje lektion. Eleverna får en fråga/ett dilemma som de sedan skriver om i en delad presentation, fem minuter varje lektion med fokus på förmågorna och en slide för varje elev.
IMG_0550Mårten inspirerade oss, själv hade han inspirerats av Kjell Enhagers sommarprat. Mårten poängterade att Kjell inte sagt som på bilden, men han kunde ha gjort det. Har du inte hört hans sommarprat kan du göra det här.

Det här inlägget postades i GAFE, IKT, Lärmiljö och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s