Fortsatt projektarbete på Island

Möte

Härligt upplyfta och lagom trötta efter en heldags intensivt arbete tillsammans med våra projektkollegor avslutade vi gårdagen med att anamma den isländska traditionen att gå till badhus och simma, relaxa och reflektera i väldigt varma (42 grader) pooler.

Svandis Anna, genuspedagog på Hjallaförskolorna på Island, gav oss en föreläsning om genuspedagogik. Hon satte in genusfrågan i ett samhällsperspektiv med både populär-kultur och effekter i form av diskriminering och förtryck för båda könen, men mest för flickor och kvinnor.

Vi fick också en genomgång av deras pedagogik och filosofi för att motverka traditionella könsrollsmönster vilket innebär att de delar in barnen i pojk- och flickgrupper under större delen av dagen. Tanken är att pedagogerna ska ge pojkarna möjlighet att utveckla mer av de traditionellt feminina egenskaperna och vice versa med flickorna. Som exempel kan nämnas att pojkarna har yoga och massage på sina samlingar och att flickorna arbetar med att ta plats i lekar och höras med sina röster. Sedan hade vi också en lång diskussion om våra olika länders kulturella förutsättningar och svårigheter för att arbeta med normkritik.

Idag har vi bland annat lyssnat på en föreläsning med Thordis Thordardottir från University of Island och gjort studiebesök på förskolan. Mer om det i morgon.

Thordis

Thordis Thordardottir, University of Iceland

/Annika, Crister och Susanne

Det här inlägget postades i Internationella projekt, Lärmiljö, Normkritiskt förhållningssätt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s