Programmering på schemat

Härryda delar och lär hade för ett par veckor sedan det stora nöjet att besöka klass 4B på Djupedalskolan i Mölnlycke. På schemat stod programmering.
IMG_0618Marika Martinsson, MA/NO-pedagog och förstelärare på Djupedalskolan, inledde lektionen med en kort genomgång av ett nytt begrepp som en del av eleverna skulle stöta på under lektionen; procedur. I de tre olika iPadappar eleverna har att arbeta med; Kodable, Move the turtle och Lightbot arbetar eleverna med kommandon. När de kommer en bit in i appen Lightbot läggs också möjligheten att använda sig av procedur till. För att kunna lösa de allt svårare uppgifterna behöver eleverna förstå och använda sig av denna funktion.

Jag får möjlighet att följa hur en av eleverna arbetar för att ta sig igenom en av banorna i Lightbot inom det givna antalet kommandon.

IMG_0627

För att lyckas behöver eleven hitta mönster och använda sig av procedur. Det är jätte-klurigt, men efter att fått börja om ett antal gånger så löser hon till slut banan och vi blir båda väldigt glada!

Skärmavbild 2015-10-19 kl. 21.21.36

En annan av eleverna visar mig appen Kodable och jag lyckas, med hjälp av hans instruktioner, med första banan!

kodableIMG_0629

Förutom de tre iPadapparna har klassen också tillgång till roboten Romo som styrs av en iPod eller iPhone. Den här lektionen är det Oskar och Lukas som lottas fram att arbeta med roboten.

IMG_0623          IMG_0616

Tyvärr har Romo en dålig dag och istället för programmering blir det problemlösning. Varför fungerar inte Romo? Killarna visar upp ett fantastiskt tålamod och testar olika lösningar för att få Romo att fungera. Den är inte igång innan jag måste lämna klassen för denna gång, men det betyder ju att jag har en anledning att återvända!

Innan jag går finns det tid för ett samtal om varför eleverna arbetar med programmering. ”För att det är kul!” är det snabba svaret, vilket ju är härligt, men eleverna vet såklart att vi pedagoger inte brukar låta eleverna jobba med saker bara för att det är roligt.

Eleverna pratar om att man behöver förstå programmering för att arbeta med datorer och att arbeta med datorer kommer väldigt många behöva göra om några år. De berättar också om en film de sett om programmeringskändisar, till exempel facebooks grundare, som förutom att de tjänar mycket pengar, också känner sig som superhjältar som kan förändra världen. Syftet med filmen, berättar Marika, är att öka intresset för programmering och att få tittarna att förstå att ALLA programmerare började med mycket enkel programmering.

Marika inleder varje programmeringskurs med att samtala om vad eleverna kan lära sig av programmering. Genom att träna på enkel visuell programmering (ingen textkod) får eleverna möjlighet att lösa problem, vara exakt i instruktioner, samarbeta, utveckla sin logiska förmåga och att skapa kreativa uppgifter och spel med kod.

Programmeringskursen är också en del av läroplanens övergripande mål: 

Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola:

  • kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande

I ett större perspektiv än vår skolvärld vill Marika ge eleverna en grundkunskap i programmering för att senare kunna vara med och påverka hur vårt samhälle utvecklas. Eller som någon har uttryckt det:

– Programmera eller bli programmerad!” dvs egna programmeringskunskaper är nödvändigt för att inte vara beroende av andras programmeringskunskaper i framtiden.

Förra veckan var European code week, dit man kan anmäla event för att sprida programmeringen över världen. Marika och hennes kollega Fredrik hade anmält Djupedalskolan som nu finns som en prick på kartan.

Skärmavbild 2015-10-06 kl. 01.34.36 Skärmavbild 2015-10-06 kl. 01.35.21

Som ni ser så är det är inte så många markeringar i Sverige, jämfört med övriga Europa och i år var Djupedal ensamma i kommunen. Visst vore det kul om vi deltar väldigt många nästa år?

Vill du också arbeta med programmering med dina förskolebarn eller elever i åk 1-6? Kontakta Marika (gärna under v.44) så kan hon berätta mer om hur hon startade. marika.martinsson@utb.harryda.se

Ett enkelt sätt att starta redan nu i mindre skala är att delta i evenemanget The Hour of Code.

Vill man ha en längre bakgrund till nyttan med programmering så rekommenderar Marika Linda Mannilas föreläsning ”Programmering i grundskolan – varför då?”.

Du kan också läsa mer i artikel om Karin Nygårds, vinnare av Guldäpplet 2014 här. Eller kanske anmäla dig till Webbstjärnans kurs Introducera programmering för dina elever.

Jag var själv lite nervös innan jag kom till lektionen, eftersom detta är ett område där jag själv inte har så mycket kunskap.  Det visade sig dock att eleverna kunde förklara det här med programmering på ett sätt så att även jag förstod och dessutom tyckte det var jätteroligt. Direkt när jag kom hem laddade jag ner ett par av apparna och nu har jag gjort min första ”Hour of code”. Tack Marika och eleverna!

FullSizeRender (11)

Det här inlägget postades i IKT, Programmering och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s