Barnen är delaktiga i Peruprojekt

På Smedjebackens och Sjöholmens förskolor i Landvetter pågår ett samarbetsprojekt med en förskola i Peru. Förskolan heter Escuela Benajema och ligger i stadsdelen Yarinacocha i staden Pucallpa. Där arbetar 3 pedagoger tillsammans med 75 barn i åldrarna 3-5 år.

IMG_5652 IMG_2172

(Klicka på bilderna för att förstora dem.)

Lova, Matilda och Veronica ingår i projektgruppen på Smedjebacken och de, tillsammans med förskolechefen Gisele Fuentes, berättar om projektet för Härryda delar och lär. Peru-projektet är en del av förskolans övergripande tema om mångfald och är egentligen än så länge en förstudie för ett större Atlasprojekt, berättar pedagogerna. I somras var en grupp från förskolan i Peru på besök och alldeles nyligen var tre pedagoger från Peru här i Sverige. Besöken har dels syftat till att få en första inblick i varandras verksamheter, dels till att tillsammans planera för huvudprojektet.

IMG_2279       besök dockor

Den största utmaningen i arbetet med projektet, beskriver pedagogerna, har varit att få alla att känna sig delaktiga. Därför har man jobbat jättemycket för att förankra projektet både hos kollegerna och hos barnen. Projektgruppen vidgades också för att representanter för varje avdelning skulle finnas med, inte bara de som skulle resa till Peru.

Projektgruppens arbete startade med en heldag då man gjorde tankekartor utifrån rubrikerna Projekt, Möjligheter och Barnen.

Tankekarta Projekt Tankekarta Möjligheter Tankekarta barnen

Tankekartorna  användes sedan som utgångspunkt när man tillsammans med övriga pedagoger på Smedjebacken började planera för projektet. Tillsammans försökte man förutse barnens frågor och var överens om att de troligen skulle kunna grupperas i tre kategorier; Djur och natur, Familjen, jag och min familj och Min förskola, vilket sedan visade sig stämma väldigt väl överens med vad barnen faktiskt frågade om.

Lista Min förskola     Lista familjen     Lista Djur och natur

När det började närma sig avresa för den grupp som runt midsommar skulle besöka Shipiboförskolan i Pucallpa fick barnen på de olika avdelningarna välja ut en maskot som skulle få följa med som avdelningens representant. Sedan pluttrade* dessa, bland annat Alfons och Gagga, från Peru för att barnen skulle känna sig  direkt delaktiga.
Vilka får pka?  IMG_2158 IMG_2109

IMG_2336   IMG_2338    IMG_2337

För att kunna svara på alla barnens frågor om djur, natur, familjen och förskolan tog gruppen också MASSOR av bilder för att kunna ge barnen, men även pedagogerna på hemmaplan, en inblick i likheter och skillnader. Även om det såklart finns väldigt många skillnader – förskolan i Pucallpa har t.ex. inte el eller vatten indraget och föräldra-kontakterna är inte så täta där som här, vissa föräldrar träffar pedagogerna i stort sett aldrig, då barnen som är 4-5 år går själva till och från förskolan – så finns det också en hel del likheter. Pedagogerna känner t.ex. igen sig i den pedagogiska processen och i hur pedagogerna samspelar med varandra i undervisningen.

_DSC0265 _DSC0189         IMG_5652 _DSC0248 (1)  _DSC0076 _DSC0093

På Smedjebacken fortsätter arbetet utifrån de tre kategorierna. Levande just nu är Familjen, jag och min familj. Några avdelningar har valt att låta maskotarna som var med i Peru följa med ett barn hem varje helg. Maskoten har även med sig kamera och tar bilder hemma hos barnet. Därefter görs collage som sätts upp i hallen och bilderna på hem och familj jämförs med motsvarande bilder från Shipibobarnens hemmiljöer.

IMG_0866.      image1

Det ska bli väldigt spännande att ta del av Smedjebackens fortsatta arbete med mångfald och utbytet med Shipiboförskolan i Pucallpa. Förhoppningsvis får vi även läsa om nästa spännande resa.

*Pluttra är Härryda kommuns förskolors dokumentationsverktyg, där det bland annat finns en blogg.

Det här inlägget postades i Internationella projekt, Mångfald och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s