1000-tals lyktor under samma himmel

Fredagen den 20 november firade Härryda Kommuns familjedaghem och förskolor internationella barndagen. Kvällen bjöd på ett magiskt vinterväder och det var en stor uppslutning av vuxna och barn både i Mölnlycke och i Landvetter. Lyktorna, nästan 2000 stycken, som barnen hade dekorerat lyste  i stora ringformade formationer och uppträdena som genomfördes och talen som hölls bidrog till att göra det ännu mer fantastiskt.

        Mölnlycke bild1-2015          Landvetter

Stort tack till alla pedagoger och förskolechefer, till Siv, till Mats Werner och Anna Palmér för fina, viktiga tal, till barnkören Singo med körledare Gerd och Paulina och till Tove och Karin för dans och sång.

Det finns, trots allt det vackra, också ett allvar och en uppmaning en sådan här kväll .

En uppmaning till oss alla som på olika sätt bidrar till att fostra och utbilda barn och elever. Se våra barn som fullvärdiga världsmedborgare här och nu och i varje stund. Behandla dem med respekt och kärlek och tänk på att ju yngre barnen är, ju mer makt har du som vuxen. Alla barn har rätt att möta en pedagog som välkomnar dem till en ny dag full av lek, samvaro och utmaningar. Detta gäller alla barn men speciellt de barn som av någon anledning behöver oss mer.

Det var inte av en slump som lyktorna placerades i ringar. Det var en symbol för att manifestera att vi alla hör ihop innerst inne oberoende av yttre olikheter. Våra barn och vi är världsmedborgare så låt då våra verksamheter bli en plats för världsmedborgare.

Nästa år firar vi förhoppningsvis internationella barndagen igen, ännu mer stärkta i att vi kan och ska göra skillnad.

Mölnlycke bild 3-2015

Manifestationen 1000-tals lyktor under samma himmel samma kväll startade i Umeå för 10 år sedan, för att uppmärksamma årsdagen av att FN’s konvention om barnets rättigheter antogs den 20 november 1989.  Sedan dess har manifestationen spridit sig över landet.  

Läs även om manifestationen i artikel i Härryda Posten här.

Det här inlägget postades i Barns delaktighet, Demokrati, Mångfald. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s