Nätverk för Guastallabesökare

Torsdagen den 19 november var det dags för Krokens förskola att ta emot nätverket för de pedagoger och chefer som varit på studiebesök i Guastalla i Reggio Emiliaprovinsen i Italien. Tanken med nätverket är att hjälpa och utmana varandra i att hålla i de processer som resorna till Italien sätter igång och att fördjupa tankarna i boken Varför pedagogisk dokumentation som fungerar som ett stöd i det arbetet.

Liselott Petterson, förskolechef på Kroken startade och bjöd in oss till deras ”utvecklingsresa”.

Det var väldigt fint att få lyssna till hur förskolan utifrån en tydlig verksamhetsidé med hög delaktighet och utifrån dokumentationen som ett slags ”kollektivt minne” har klarat av att  pröva, ändra och pröva igen för att hitta en organisation och en utmanande lärmiljö som på bästa sätt säkerställer barnens delaktighet, trygghet och utveckling. Kvalitet är ju som sagt ingen slump utan resultatet av ett hårt arbete.

Efter detta tog Sara, Therese och Åsa över och berättade om Krokens systematiska kvalitetsarbete och hur de synliggör barnens lärande i Pluttra med olika fokus beroende på barnens ålder.

Skärmavbild 2015-12-02 kl. 17.10.19

Den reviderade läroplanen var startskottet för enhetens sätt att lägga upp sitt systematiska kvalitetsarbete och att det har lett till att arbetet löper som en röd tråd genom alla sex avdelningar på förskolan.

Från Guastalla har pedagogerna på Kroken tagit med sig inspiration för att arbeta med utemiljön och gården. Barnens delaktighet i detta syntes i bild och texter i väggdokumentation som vi såg när vi gick en rundvandring. Resorna till Reggio har också gett inspiration och en fördjupad, gemensam förståelse för en modern barn- och kunskapssyn. Dessutom tog pedagogernas med sig Reggios sätt att redan i tamburen visa upp förskolans verksamhetsidé och vad man arbetar med för projekt.

 Skärmavbild 2015-12-02 kl. 17.25.21                       Skärmavbild 2015-12-02 kl. 17.25.14

Tack till Kroken för ett fint besök och tack till kocken Eva för goda grönsaker och röror.

Skärmavbild 2015-12-02 kl. 17.25.31

Det här inlägget postades i Kollegialt lärande, Lärmiljö. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s