QR-kodskalendrar och andra digitala verktyg i förskolan

Härryda delar och lär fick precis före jul ta del av två förskoleavdelningars sätt att använda digitala verktyg i sina julkalendrar. Både på avdelning Galaxen på Hindås förskola och på Bikupan i Rävlanda valde de att låta barnen skanna QR-koder varje dag fram till jul. QR-koderna var länkade till exempel till ett uppdrag, en film, en saga eller en sång.

P1000031    P1000030

P1000035

Pedagogerna på Galaxen berättar om hur de under terminen arbetat med tre olika områden; IKT, språkutveckling och skapande. Julkalendern är en del av IKT-delen, men de tre olika delarna sammanvävs. Exempelvis har en del av QR-koderna länkat till s.k. Läs-med-sagor eller sånger, men även till skapande uppgifter. Ibland har de också länkat till uppdrag i form av olika experiment.

P1000034 P1000033

P1000010 P1000014

Pedagogerna har fått mycket inspiration från olika grupper på nätet och också använt sig av olika webbresurser i länkarna. En resurs som nämns är Tiggy testar på UR. Tiggy är nyfiken på hur saker fungerar och utför, tillsammans med Beppe, olika experiment. QR-koden länkar till ett avsnitt som pedagoger och barn tittar på tillsammans för att därefter utföra experimentet praktiskt.

Även i Rävlanda har de använt sig bland annat av Tiggy testar och den dag jag besöker avdelningen har de byggt en lavalampa efter att ha fått en förfrågan om hjälp från Tomten.

P1000037             P1000036

På Bikupan har fokus i adventskalendern legat på läroplansmålen som handlar om naturvetenskap, matematik och teknik och utöver själva QR-kodstekniken så har även uppdragen rört sig framförallt inom dessa områden. Bikupan har, förutom Tiggy testar, även använt andra program som t.ex. Katten, musen, tiotusen  för att öva mönster och begrepp som liten, större störst o.s.v.

P1000041

Mönster

P1000040

Julgran med pinnar som är små, större, störst.

Både barn och pedagoger på båda avdelningarna har upplevt årets julkalender som väldigt rolig. Extra kul, säger pedagogerna på Galaxen, är att intresset för QR-koder startade hos barnen, när ett av barnen hittade en QR-kod på sin jacka och undrade vad det var. Nu kan de också se ett ökat intresse genom att barnen tar med sig QR-koder de hittat hemma och som de undersöker tillsammans.

  P1000017     P1000016   Bikupans pedagoger har också observerat ett intresse för teknik hos barnen och att de har börjat använda nya begrepp som till exempel skanna och QR-kod. Pedagogerna nämner också hur kul det varit att lära sig nytt under tiden. En del tekniska dilemman har de ställts inför, som till exempel var kan man lägga bilder och filmer man vill länka till. Fotobabble är en app de upptäckt som användbar. Man behöver inte, poängterar de, ha svar på allt från början, det räcker att väcka barnens intresse, så får man lära sig efterhand.

En app som barnen på båda avdelningarna tyckt varit jätterolig är Quiver. Man utgår från en bild som barnen får färglägga. Med hjälp av appen blir figurerna på bilden sedan 3D-figurer som dansar, spelar fotboll eller till och med sprutar eld.

IMG_0981                   

På Galaxen nämner pedagogerna också den gemensamma projektorn som en fantastisk resurs. Den använder de mycket för att titta tillsammans exempelvis på 3D-filmerna. men också för att sjunga och dansa och för att bjuda in vårdnadshavarna till att ta del av arbetet.

P1000024

P1000028  P1000018

Det här inlägget postades i Barns delaktighet, IKT, Matematik, Naturvetenskap, Språkutvecklande arbetssätt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s