Försöksverksamhet med övningsförskolor, VFU-projekt i Härryda kommun!

Härryda kommun deltar sedan hösten 2014 i försöksverksamheten med övningsförskolor, vilken är knuten till Göteborgs universitet och är del i en nationell försöksverksamhet med övningsförskolor. Verksamheten sker i nära samverkan med förskoleområden i Göteborgsregionen. Projektet ska pågå under fem år och har som målsättning att öka kvaliteten i den verksamhetsförlagda delen av förskollärarutbildningen och bidra till nära samverkan mellan universitetet och medverkande förskolor. Projektet förväntas även kunna bidra till både skolutveckling i förskolan och utveckling av lärarutbildningen. Alla studenter som antas till Förskollärarprogrammet från och med höstterminen 2014 kommer att omfattas av verksamheten.

Projektet innebär att  lokala lärarutbildare (LLU) utses i kommunerna. Alla LLU genomgår en handledarutbildning inom de fem år som projektet pågår. Tanken är att LLU, student och kurslärare tillsammans med koordinator bildar ett team som sedermera följer studentens hela utbildningstid.

Skolhuvudmannen, i vårt fall Härryda kommun, representeras av koordinatorn Ann-Marie Skarrie som ansvarar för studenternas placeringar och de lokala lärarutbildarna. Göteborgs universitet representeras av VFU-kursläraren Helene Svärd, som ansvarar för kursinnehåll, seminarier, examinationer och att tillsammans med koordinator bjuda in till nätverksträffar för berörda LLU.

Helene Svärd är också verksam förskollärare i kommunen och har inom detta uppdrag skapat en lärcirkel. Tanken med lärcirkeln är att följa projektet och dess gång i Härryda kommun. I cirkeln finns möjlighet att klicka på länkar m.m som kan tydliggöra projektet och dess syfte. Klicka på en av bilderna för att länka vidare till lärcirkeln, alternativt klicka på länken längst ner på sidan.

Skärmavbild 2016-01-13 kl. 22.57.39 Skärmavbild 2016-01-13 kl. 22.58.52

Kontaktuppgifter:

Ann-Marie Skarrie, koordinator; ann-marie.skarrie@hule.harryda.se

Helene Svärd, VFU-kurslärare: helene.svard@gu.se

länk till cirkel: http://circletool.pariktigt.com:80/circles/7387

Det här inlägget postades i Forskning, Kvalitetsarbete, projekt, Skolutveckling och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s