Tillbaka från givande dagar på BETT

I förra veckan var vi en grupp från kommunen som ”var på BETT” i London. Mycket givande dagar om pedagogik och teknik/IKT. Ni som har varit med vet att det inte bara handlar  om BETT, dvs den mässa som arrangeras varje år, utan kanske ännu mer om det gedigna program som organiseras runt omkring.

I år åkte vi med Lin education, vilka erbjöd ett program med många valmöjligheter. Först en halvdag med småföreläsningar, därefter en heldag med seminarier/föreläsningar/ workshops inom ett valt tema och sedan en dag då man kunde välja mellan skolbesök eller mässbesök.

Skärmavbild 2016-01-27 kl. 01.01.15

Carl Heath och Sugata Mitra, två av talarna under onsdagen.

Ett av de valbara spåren under torsdagen var förskolespåret och vi är jättestolta över att Härryda kommuns EGNA Annika Gry och Anna Wesslau höll i en av föreläsningarna inom detta spår! Under rubriken ”Hur vår kommuns helhetsidé Rötter och Vingar bidrar till en hög likvärdig kvalitet i förskolan” fängslade de sammanlagt ett hundratal åhörare under dagen. Bra jobbat!

IMG_1246             Annika föreläser

IMG_1194   IMG_1243

Vi andra, som intog rollen som åhörare, hade alla valt att delta i Makerspacespåret. Detta för att förbereda oss för den nya science och makerverksamhet som kommer att öppna i kommunen under senvåren/tidig höst. (Arbetsnamn ÖverC, eftersom lokalen ligger ovanför ÅterC.)

Tre olika seminarier/workshops fick vi ta del av under dagen. Vi fick återigen lyssna till Carl Heaths kloka tankar om making samt testa det visuella programmeringsspråket Scratch och makey makey.

Skärmavbild 2016-01-27 kl. 01.29.08

IMG_1231    bananer

Stina Carlsson Reich och Emelie Dahlström höll i en programpunkt som handlade om Minecraft och kodning i skolan. Emelie är generalsekreterare på Kodcentrum – en ideell förening som helt gratis introducerar barn och unga till programmering och digitalt skapande. Nytt för 2016 är att Kodcentrum utökar sin verksamhet till att också innefatta kod i skolan och sedan december finns den pedagogiska plattformen Kodboken.

IMG_1248   Programmering på golvet

Den tredje workshopen handlade om Strawbees. En fantastisk liten uppfinning som en av grundarna av företaget  Strawbees, Erik Thorstensson, visade oss hur man kan använda för att bygga fantastiska skapelser.

Skärmavbild 2016-01-26 kl. 21.55.23              IMG_1250

Skärmavbild 2016-01-26 kl. 12.51.15

Erik Thorstensson, en av grundarna till Strawbees demonstrerar ett glidflygplan ovanför ett ”berg”.

På fredagen besökte vi BETT-mässan, en gigantiskt stor mässa med utställare både från Storbritannien och Skandinavien. Det som stack ut i år var det stora utbud av robotar, lösningar för programmering och pedagogiska lösningar för att lyfta in just maker-kulturen i klassrummet/verksamheten. Även mjukvara som använder 3D-teknik var framträdande. Bland annat såg vi ett fantastiskt program för bokstavs- och läs- och skrivinlärning med mera. Än så länge bara på engelska, men vi hoppas verkligen det kommer på svenska!

IMG_1264 IMG_1262 IMG_1263

Vi skulle kunna fortsätta det här inlägget en bra stund till och försöka dela med oss av allt vi fick till oss på vår resa, men det orkar ni nog inte läsa, så förhoppningsvis möts vi andra sammanhang där vi får tillfälle att dela och lära med varandra.

Det här inlägget postades i IKT, Lärmiljö, Programmering, Skolutveckling, Teknik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s