Lägg dig i – bry dig om!

Utbildningen med namnet Lägg dig i – bry dig om! syftar till att stärka upp vuxna i kontakten med unga, att se det som vårt gemensamma vuxenansvar att göra just det som titeln anger – bry oss om och lägga oss i.

Ledningsgruppen i kommunen bjuder varje termin in till utbildningen, vilken riktar sig till alla i kommunen som i sitt yrke kommer i kontakt med unga. I måndags genomfördes vårterminens utbildning och deltagarna fick under dagen ta del av föreläsningar och praktiska övningar. Kursledare var Anna Grunander och Nina Wallgren från Folkhälsoenheten som pratade om åskådarrollen, Mia Börjesson, som föreläste om ungdomsidentitet och Pernilla Klockars, dramapedagog, som höll i praktiska övningar kring konflikthantering.

Deltog i utbildningen denna gång gjorde personal från bland annat Biblioteket, Fastighet,  Folkhälsoenheten, Skola och Måltidsservice.

Alltid bra att diskutera i grupp med olika (men ändå liknande) upplevelser av situationen som den ser ut idag. Man får alltid med sig något matnyttigt, någon aha-upplevelser från utbildningsdagar som denna. Det väcker alltid några tankar och idéer man inte haft tidigare, säger Annette, bibliotekarie på Mölnlycke bibliotek.

Under Mia Börjessons föreläsning delgav hon bland annat en metafor hon brukar använda, där livet är en resa och vi vuxna runt de unga är reseledare. Kanske är det så att om vi vuxna varit reseledare på en charterresa och pratat om resmålet på samma sätt som vi ofta pratar om att bli vuxna, så hade vi, som några flickor sa till Mia, fått sparken allihop. Vi behöver bli bättre, säger Mia, på att prata positivt om det ungdomarna har framför sig – att skapa reslust!

P1000219

Mia Börjesson föreläste om ungdomsidentitet.

Det var en intressant och lärorik dag där vi pratade om ungdomars vardag med exempel på hur vi kan möta och förstå dem och även om vuxenvärldens ansvar, säger Frida som arbetar på Folkhälsoenheten. Vi genomförde olika värderings-övningar och rollspel med fokus på hur vi kan agera när vi ser att någon på olika sätt blir illa behandlad. Blandningen av föreläsningar och praktiska övningar gjorde att man verkligen fick ut mycket av dagen.

Annette  Frida

Det här inlägget postades i Folkhälsa, Främjande och förebyggande. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s