Reflektioner efter projektträff i Stockholm

Tillbaka i vardagen igen efter fantastiskt berikande dagar i Stockholm tillsammans med kollegorna i projektet Shaking the Habituals. Värdar denna gången var Nicolaigårdens och Egalias förskolor, två hbtq-certifierade förskolor i Stockholms innerstad. Så här berättar förskolechef Lotta Rajalin om varför hon tycker det är viktigt med ett normkritiskt perspektiv på förskolan.

– Jag tror att våra barn kommer att växa upp till en värld med ännu större mångfald och olikheter än vad vi ser i dag. Då är det bra att ha lärt sig att möta och förstå människor som är och lever på olika sätt.

På ”hennes” förskolor arbetar man aktivt med att – i enligt med läroplanen – motverka stereotypa könsroller och bemöta barnen utifrån person i stället för utifrån kön. Till exempel kallas både personal och barn för ”kompisar” i stället för ”tjejer och killar”.

Lotta är van vid att ta strid för genustänket och att bemöta kritiken.

– Det handlar inte om att göra pojkar till flickor och tvärtom, utan om att låta alla få tillgång till helheten. Att inte höja på ögonbrynen för att en flicka är jätteintresserad av fotboll eller en pojke vill dansa balett, säger hon.”

-Men att vi är noga med vårt förhållningssätt till barnen betyder inte att vi är ute efter att förändra dem, de är underbara precis som de är och får vara precis så flickflickiga eller pojkpojkiga som de vill. Det är en mänsklig rättighet att få vara den man har vilja och Skärmavbild 2016-02-09 kl. 16.05.12förmåga att vara. Demokratin, allas lika och unika värde, är grunden för förhållningssättet, förklarar hon. Men också en syn på könet som socialt och kulturellt betingat.

– Vi jobbar inte med det biologiska könet över huvud taget, utan med genus, den kulturellt tillskapade könsrollen, säger Lotta. Vi vet att det inte bara är biologin som styr människan, även om den styr vissa kroppsliga förutsättningar.

Denna gången var Paula och Heidi från Agnebäcken och Erika från Salmered med och jobbskuggade Stockholmskollegorna i nästan en vecka.

Vilka intryck fick ni av förskolans verksamhet ?

Orden som kommer upp, berättar pedagogerna, är inkludering, tillit, värme och frihet. Verksamheten levde verkligen sina värden och ordet kompis genomsyrade huset och skapade en lugn härlig och avstressande stämning. De vuxna samspelade respektfullt med barnen. De verkligen använde sin kropp och sin röst för att visa jämlikhet och befann sig hela tiden nära barnen. Alla barn fick möjlighet att fungera i sin takt. Till exempel, och det blir vi nyfikna på att ta med hem till våra förskolor, vilade alla barn minst en timma. Somnade en så gjorde en det. Dagens samhälle kräver att barnen får möjlighet att vila, menade dom och det håller vi med om, säger pedagogerna.

På frågan om vad de tänker när de kopplar sina reflektioner till sin egen verksamhet svarar pedagogerna att de måste hem och påbörja samtal med sina kollegor om att titta på sig själva och bli medvetna om vilket förhållningssätt de själva har till barnen. Ingen kan säga att vi inte kan, eller att det inte är möjligt, för vi har inga andra barn här!

Något annan de ville ta med var läsrummet med alla böcker som förskolan hade från andra länder och att det fanns hörlurar i läshörnan för att lyssna på de böcker som vårdnadshavarna till barn med annat modersmål läst in.

Skärmavbild 2016-02-09 kl. 16.05.01      

Dockor som visar olika känslor i ansiktet som gör att barnen kan få sätta ord på hur de själva känner och bilderna på superhjältar som gör vardagliga saker som att handla och laga mat är andra saker pedagogerna vill tillföra på sina egna avdelningar.

Se Lotta Rajalin och professor Ben Kenward föreläsa på Stockholm Summit 2015; Genuspedagogik fungerar! 

Nästa projektträff arrangeras här i Härryda i mitten av mars.

Det här inlägget postades i Barns delaktighet, Demokrati, Normkritiskt förhållningssätt, projekt och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s