Känner du till Skolverkets sidor om integritet och säkerhet på nätet?

I Härryda delar och lärs nya serie som vi kallar Känner du till? så undrar vi just om du känner till Skolverkets sidor om integritet och säkerhet på nätet?

Alla elever ska känna att de är trygga i skolan. Lärare och elever ska arbeta förebyggande för en god studiemiljö. Eftersom många elever använder nätet och sociala medier i skolan och på fritiden behöver frågor om integritet och säkerhet på nätet ingå i det förebyggande arbetet.

Sidorna är en del av Kolla källan som syftar till att ge stöd och inspiration i arbetet för att eleverna ska lära sig att agera säkert och ansvarsfullt på nätet samt för att öka deras källkritiska förmåga.

Kolla källan

På sidorna om integritet och säkerhet finns till exempel enkla umgängesregler och
tips kring vad man behöver tänka på om man vill använda sociala medier till-sammans med eleverna. Det finns också en checklista med ett antal kritiska frågor eleverna kan ställa sig när de använder social medier samt en affisch för anslag på skolan eller i klassrummet.

Skärmavbild 2016-02-16 kl. 19.19.38                     Skärmavbild 2016-02-16 kl. 19.19.54

Det finns även en del lektionsmaterial och Skärmavbild 2016-02-16 kl. 18.22.25övningar för olika åldrar. För grund-skolans senare år och gymnasiet finns exempelvis No hate, framtagen av Statens medieråd, med material för både pedagoger och elever. Bland annat finns ett antal poddar och diskussionsunderlag.

Från MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor) finns även materialet Hat på nätet, som tar upp juridiken kring vad man inte får skriva på nätet. Elevböcker och lärarhandledning går att beställa gratis, eller att ladda ner.

Verksamheten Unga Berättar inom Kulturskolan i Stockholm har på MUCF:s uppdrag tagit fram animerade kortfilmer där ungdomar återger upplevelser av kränkningar, hot och trakasserier på nätet. Filmerna kan användas som utgångspunkt för samtal i klassrummet eller i andra ungdomsgrupper.

Skärmavbild 2016-02-16 kl. 19.07.32
För dig som jobbar med elever i mellanstadie-åldern finns lärarmaterialet Jag ❤ Internet, i vilket komplexa frågor som unga måste hantera i sin nätvardag diskuteras, men även Informationssäkerhetsskolan ISA från MSB (Myndigheten för säkerhet och beredskap).

 

Härryda delar och lär har tidigare skrivit om Nosa på nätet och sagan Superundersökarna, ett material för de allra yngsta barnen och eleverna. Vill du läsa mer om hur skolor i Malmö arbetat med materialet kan du göra det här.

Superundersökarna

Det här inlägget postades i Främjande och förebyggande, IKT, Källkritik, Känner du till? och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s