Lärstämma 2016: Mångfald och inkludering = likvärdighet

1 mars 2016, arrangerades Lärstämma 2016 för all pedagogisk personal – drygt 1 000 personer – i förskola och skola i Härryda komun. Temat i år var Mångfald och inkludering = likvärdighet och en rad valbara föreläsningar, seminarier och workshops arrangerades på förmiddagen runtom i kommunen. Rektorer och förskolechefer som var värdar på Lärstämman inledde alla på samma sätt med bilder och en text kring inkludering:

Skärmavbild 2016-03-03 kl. 06.12.20Här är vi allihop tillsammans, men genom vårt sätt se på varandra värderar vi vad som är normalt – onormalt, vanligt – ovanlig och känt och okänt. Genom att tänka såhär skapar vi ett vi och dom. Vem avgör vem som får tillhöra vi:et? Jo, oftast de som tillhör majoriteten, de som utgör normen. Hur påverkar detta oss i vårt uppdrag?

Skärmavbild 2016-03-03 kl. 06.12.35

Om vi istället tänker oss ett sammanhang där alla är en naturlig del från början; med sitt sätt att vara, tänka och med de förutsättningar man har får alla barn, ungdomar och vuxna en självklar plats i våra verksamheter. Vi som utgör normen har ett ansvar för att se till att alla har en plats. Vi ska ge alla förutsättningar att kunna utveckla sina rötter och få pröva sina vingar!

14 olika föreläsningspunkter fanns att välja mellan på lärstämman och här presenteras ett urval. Vi har inte medvetet exkluderat någon, utan det handlar helt enkelt om vilka föreläsningar vi har material ifrån. Deltog du i lärstämman och vill dela med dig av text eller bild, hör av dig, så lägger vi in det.

IMG_0123

Lisa Andersson Tegnér

Lisa Andersson Tegnér föreläste under rubriken Normkritisk pedagogik. I föreläsningen pratade Lisa bland annat om vikten av att höja kunskapen om normkritiskt förhållnings-sätt; utan kunskaper om normkritiskt förhållningssätt går det inte att göra effektiva planer mot diskriminering.

Om förskola och skola på ett trovärdigt sätt ska kunna gestalta allas lika värde, måste hierarkier, värderingar och normer tydliggöras.

– Fantastiskt förmiddag! säger en av deltagarna. För mig handlar det om hur vi gör barnen
delaktiga i arbetet med människors lika värde. Skillnaden mellan tolerans och erkännande behöver lyftas upp. Tolerans handlar om att tolerera de som står utanför normen, istället för att vi erkänner alla från början för dem de är.

Tasso

Tasso Stafilidis, verksamhetsansvarig för Göteborgs Kulturkalas och vice ordförande för West Pride, höll i en föreläsning/workshop om inkluderingsarbete och hur vi uppnår kommunens uppsatta mål. Hur ser det ut i världen? Hur ser det ut här? Vad har vi som tjänste-personer för skyldigheter och vad kan vi göra för att exkludera mindre?

I en helt annan typ av förmiddag, men med samma mål; att in-kludera alla barn och elever genom att variera undervisningen, fick ett härligt gäng pedagoger prova på programmering och makerspace. Robotar, MaKey MaKey och Strawbees provades på i praktiska workshops.

IMG_1434  IMG_1400

                   IMG_1422          A2405556-D029-409F-A122-B0152C7D263F

IMG_1430  IMG_1410         IMG_1408   IMG_1427

Till vardags arbetar förstelärarna Linus Rydberg och Håkan Linde på Önnerödsskolan. På Lärstämman föreläste de om Klassen som drivkraft. En av de största framgångsfaktorer för elever är att ha en trygg klass; när klassen har det där osynliga och svårdefinierade ”kitet” som håller samman klassen och får dem att stötta och lyfta varandra. Likväl saknas denna sammanhållning kan klassen bli som ett ”sänke”, som drar ner och gör klassen orolig. Att ha föräldrar med i den här processen är också en viktig faktor för att elever ska lyckas så bra som möjligt. Linus och Håkan delade med sig av hur de aktivt arbetar för att skapa en bättre sammanhållning i sina klasser och hur de tar föräldrar och elever samt forskning till hjälp i arbetet.

IMG_0841   IMG_0837

Anna Bergsten är idag områdesspecialpedagog i Mölnlycke, men har tidigare arbetat både som grundskollärare och speciallärare i en särskild undervisningsgrupp. Hon föreläste under rubriken ”Olikhet som möjlighet”. Hur kan jag förstå och nå fram till mina elever, deras olika inlärningskanaler och olika sätt att kommunicera? Hur kan jag förebygga att skolsvårigheter uppstår och hur kan jag hjälpa elever ger upp och har svårt att tro på sig själva? Hur kan jag koppla detta till olika anpassningar i undervisningen? var frågor som Anna ställde i sin föreläsning och förmedlade sina svar på. Orsaken till människors olik-heter är ofta rent biologiska, men hur våra olika grundpersonligheter utvecklas beror också på de erfarenheter vi gör och på den förståelse vi möter, inte minst i skolmiljön. Men insikt och bra verktyg kan vi få våra elever att lyckas ännu bättre.

IMG_0830

Anna Bergsten

Även Johanna Callegård och Agneta Einarsson arbetar i Härryda kommun, som special-pedagog respektive psykolog i förskoleteamet i Utvecklings- och stödenheten. I sin före-läsning tog de upp strategier för att undvika problemskapande beteenden. För vissa barn blir förskolans vardag extra utmanande. De kan ha svårt i det sociala samspelet, vara påtagligt aktiva eller passiva vilket leder till misslyckanden i vardagliga situationer såsom samling, måltider och lek. En del av dessa barn hamnar utanför och betraktas som barn i behov av särskilt stöd. För att ge alla barn goda förutsättningar behöver vi ändra samman-hanget kring barnet. Då behöver vi förstå barnet men också fundera kring vad som är mest utmanande för pedagogen/ arbetslaget och varför.

IMG_0125

Agneta Einarsson och Johanna Callegård

Det här inlägget postades i Barns delaktighet, Demokrati, Främjande och förebyggande, inkludering, Mångfald, Naturvetenskap, Programmering, Rötter och Vingar, Skolutveckling, Teknik, Vetenskaplig grund/beprövad erfarenhet och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s