Shaking the habitual – projektträff i Härryda kommun

Den tredje träffen i projektet Shaking the habitual, vilket Härryda delar och lär tidigare skrivit om (klicka på kategorin Normkritik i högerspalten), ägde för ett par veckor sedan rum här i Härryda kommun. Träffen ”tjuvstartade” med att tre pedagoger från Stockholm jobbskuggade på förskolor i Landvetter under två dagar 14-15 mars. Den 16 mars var det sedan dags att påbörja själva projektmötet.

Annika Gry välkomnade deltagarna, höll i en presentation och i en normkritisk övning. Sedan visade pedagogerna Paula Bergström, Anna Wesslau och Heidi Järveläinen det digitala dokumentationsverktyget Pluttra och hur förskolorna i Härryda arbetar med detta.

thumb_DSC_0914_1024   Skärmavbild 2016-03-31 kl. 15.39.54

Efter en härlig lunch besökte gruppen Hagens och Salmereds förskolor där Veronica Strand och Erica Grindberg Bentley berättade om lärmiljön utomhus, till exempel lill- och storbygg på Hagen. Detta arbete med gården har lett till att barnen utforskar och lär och inte på samma sätt är begränsade utifrån stereotypa genusnormer.

Från Siv                   thumb_DSC_0895_1024

På eftermiddagen besökte hela gruppen Navet i Borås, som presenterade sitt Science center och hur de arbetar med barn och elever. En intressant koppling i Navets förnyelse-arbete är en stor studie om barns och elevers tankar om naturvetenskap och andra skol-frågor där man kan se skillnad i hur flickor och pojkar tänker just om naturvetenskap.

Även den andra dagen startade med en gemensam samling på Agnebäckens förskola där varje deltagande projektgrupp presenterade observationer och aktiviteter som gjorts sedan förra projektmötet.

Giliola Belli och Simone Arminin från Italien beskrev pedagogers förhållningssätt i olika situationer på förskolan och hur det påverkar barnens möjligheter att överskrida normer.

thumb_DSC_0901_1024

Anders Szpigler och Kristian Wallin från Stockholm berättade om sitt arbete med att förändra utemiljön på förskolan. Just deras utemiljö finns på ett tak mitt i stan. De gjorde också en inventering av de leksaker som erbjöds och insåg att de hade mycket att arbeta med. När de testade att dela in utemiljön i olika zoner så förändrades barnens aktiviteter.
thumb_DSC_0906_1024  thumb_DSC_0911_1024

På en annan förskola i Stockholm har pedagogerna och barnen arbetat mycket med normkritisk litteratur för barn.

Pedagogen från Island, Áki Arnasson reflekterade kring en observation där en grupp barn lekt med stereotypiska leksaker.

Förmiddagen avslutades med att Anette Hellman från Göteborgs universitet höll en föreläsning om sin forskning i förskolan, Food and eating, space and norms.

thumb_DSC_0918_1024

På eftermiddagen fick projektgruppen möjlighet att besöka ÅterC. Siv Jirblom och Helene Lindgren föreläste om materialets betydelse för lärande utifrån ett normkritiskt perspektiv. Crister Carlsson gjorde en sammanhangsmarkering i projektet. Var är vi nu? Hur ska vi gå vidare?

thumb_DSC_0924_1024 thumb_DSC_0920_1024

Torsdagen avslutades med ett besök på Tallgårdens förskola i Mölnlycke och en föreläsning om måltidspedagogik. Ulrika Sjöberg, Cecilia Lundén, Ulrika Wikstrand  och Sandra Adolfsson berättade och visade hur de arbetar med måltiderna i förskolan som ett pedagogiskt verktyg.

måltid

Simone och Giliola från Italien visade också sitt pågående arbete med en barnbok med ett normkritiskt perspektiv. Förhoppningsvis släpps boken i samband med nästa projektmöte i Guastalla.

thumb_DSC_0933_1024       thumb_DSC_0935_1024

Den sista dagen på projektmötet var vikt till att samtala, sammanfatta och utmana vidare och mynnade ut i följande fokusfråga fram till nästa träff:

Hur kan lärmiljö, material och olika uttryckssätt hjälpa till att skaka om stereotypa normer i lärandet?

Sivs bild

Läs mer om projektet på www.etwinning.net  eller kontakta Crister Carlsson, planeringsledare på UTK, crister.carlsson@harryda.se.

 

Det här inlägget postades i Internationella projekt, Normkritiskt förhållningssätt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s