Programmering redan i förskolan

På Mystens förskola pågår just nu ett projekt som utforskar på vilka sätt vi kan arbeta med programmering redan i förskolan.  Anna Wesslau arbetar som förskollärare på Mystens förskola och den här terminen även som verksamhetsutvecklare IKT för förskolorna runtom i kommunen. Hon genomför projektet tillsammans med pedagogerna Erika Larsson och Emelie Johansson och barnen på avdelningen Skogsälvan. Härryda delar och lär fick lov att vara med en stund då barnen utforskade robotarna Bee-Bot.

bee-bot    IMG_1706

Idag var andra gången som barnen ”träffade” Bee-Botsrobotarna och jag blev väldigt imponerad av hur förtrogna barnen redan är med robotarna och deras funktioner. I filmerna nedan arbetar barnen två och två och turas om att bygga banor och programmera. Träplattorna är hämtade från ÅterC.

Barnen och pedagogerna berättar om hur projektet startade med att barnen programmerade varandra med hjälp av korta instruktioner, som till exempel gå framåt, sväng vänstersväng höger o.s.v. Nästa gång blev det lite svårare, då de styrde en kompis genom att ”facetima” från ett annat rum. Då var det barn som blev ”programmerat” väldigt beroende av att instruktionerna var korrekta. ”Han ville att jag skulle gå rätt in i väggen, verkade det som”, säger ett av barnen.

För att ytterligare förstå kommandon och vänja sig vid knapparna på Bee-Boten använde de sig också av iPadappen Bee-Bot innan robotarna introducerades för barnen.

bee-bot    bee-bot2   beebot3

Pedagogerna berättar också om hur barnen på kort tid blivit väldigt inspirerade av projektet. Några har bett sina föräldrar ladda ner apparna hemma, någon kom med en spontant målad Bee-Bot och några andra leker programmering ute på gården.

Skärmavbild 2016-04-21 kl. 15.45.27

I juni 2016 förväntas regeringen besluta om förändringar i läroplanerna, där skolans uppdrag när det gäller att stärka barn och elevers digitala kompetens förtydligas och förstärks. ”Eleverna ska lära sig att använda digital teknik och förstå hur tekniken påverkar dem och hur de kan påverka den.” Redan nu finns dock uppdraget i våra läroplaner.

Skärmavbild 2016-04-22 kl. 11.37.45

 

Det här inlägget postades i Programmering. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s