Tre klasser från Härryda kommun topp 100 i schackfyran!

Både 4a och 4b på Hindåsskolan och klass 4 på Hällingsjöskolan var i helgen och spelade riksfinal i schackfyran. GRATTIS till er alla!

Schackfyran är en rikstäckande tävling för fjärdeklassare, som går ut på att alla ska vara med och spela. Volontärer från olika schackföreningar ger sig ut i skolorna för att lära elever att spela schack. Under året har ungefär 100 kvaltävlingar arrangerats, från Trelleborg i söder, till Luleå i norr. Två kvalificeringstävlingar har eleverna tagit sig igenom för att slutligen kvala in till riksfinalen som alltså gick av stapeln den 4 juni i Västerås.

Fyra timmar tog det att åka dit! säger en av eleverna
på Hindåsskolan somguldband Härryda delar och lär pratar med. Sedan fick vi sova på en skola. Själva tävlingen hölls i en stor arena med massor av schackbord uppställda. Sedan blev vi uppdelade i olika grupper för vi var så många, berättar en annan elev. Vi fick olika band, i silver eller guld, för att hålla reda på vilken grupp vi var i. Sedan spelade vi matcher. Vi hade spelat jättemycket schack i skolan innan, men vi hade inte övat på att spela med klocka. Så det var första gången för nästan alla. Varje spelare fick sammanlagt tio minuter per match och så trycker man på klockan varje gång man gjort ett drag. Vi är väldigt glada att vi kvalade in till finalen! Vi fick ju spela två kvaltävlingar innan.

Gerd Sjöberg, en av lärarna i Hindås passar på att skicka ett tack till alla engagerade föräldrar, som ställde upp och arrangerade resorna till tävlingarna.

Några av eleverna i 4a och 4b i Hindås som berättade om sin upplevelse.

Hindås schack

Samtalet ägde rum mitt under årets fantastiska brännbollsmatch mellan lärare och elever, dagen före skolavslutningen – tradition sedan en massa år tillbaka. Brännbollsmatchen föregicks också av värsta OS-invigningsparaden. Bonus för Härryda delar och lär!:

IMG_1992

När Härryda delar och lär besöker Hällingsjöskolan är eleverna i 4:an tyvärr upptagna av annat, men läraren Jenny lovar att hälsa ett STORT GRATTIS!

Här kan du läsa mer om schackfyran. Eller ta del av filmen där Elin berättar mer om tävlingen:

Det här inlägget postades i Logiskt tänkande. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s