Projektet Shaking the habituals går vidare

Här på Härryda delar och lär har vi fått följa det internationella projektet Shaking the Habituals, ett projekt om normkritiskt förhållningssätt, där Härryda kommuns förskolor deltar tillsammans med förskolor i Stockholm, på Island och i Italien. Den senaste veckan har deltagarna i projektet sammanstrålat för projektmöte.

Skärmavbild 2015-10-12 kl. 14.12.43

Projektgruppen delar med sig från sin träff:
Nu har vi genomfört ytterligare ett projektmöte inom Shaking the habituals, denna gång var vi i Stockholm. Några av  kollegorna anlände redan i måndags och har jobbskuggat vilket var väldigt positivt och spännande. Vi började mötet med att se en film; Barn-domens förlorade äventyr som gav oss tankar om vilket utrymme den fria leken har idag för barnen och möjlighet till återhämtning.

Pedagogerna som skuggade lyfter återigen fram Nicolaigårdens förhållningssätt att inkludera alla både barn och vuxna. Som ett barn uttryckte det: ”De vuxna här är så bra på att förstå mig och hur jag tänker”.

De olika förskolorna  som deltar har genomfört små projekt sedan förra träffen och delade med sig av erfarenheter och lärdomar. Den övergripande frågeställningen till denna träff handlade om hur vi bemöter barns känslor och lekens betydelse för att utveckla empati och vänskap. Några saker vi tar med oss är att ge barnen en mångfald av möjligheter och redskap för att uttrycka sina känslor. Ett exempel är att använda känslodockor, ett annat att använda speglar och titta på sitt ansikte och måla av sig och sina ansiktsuttryck. För att känslorna ska kännas i hela kropparna kan man arbeta med drama, dans och andra estetiska utryck.

spegel      barn

Projektgruppen fick också möjlighet att besöka Svenska Barnboksinstitutet. Lillemor Torstensson, kommunikatör, föreläste om institutets verksamhet. Hon berättade bland annat om barnbokens historia och vikten av att läsa inte bara för barn utan med barn.

fa%cc%8ato%cc%88ljen

Förskolecheferna Lotta och Maria i den fantastiska barnboksfåtöljen.

pedagoger2

Simone lämnar över Italiens normkritiska barnbok som tillkommit under projektet till Lillemor.

Ännu ett spännande projektmöte är slut. I februari möts vi igen i Härryda. På återseende!

Det här inlägget postades i Barns delaktighet, Demokrati, Internationella projekt, Normkritiskt förhållningssätt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s