Verksamhetsutvecklare inom språk, läs- och skriv – här är vi!

Vid terminsstart påbörjade vi vårt uppdrag som språk, läs- och skrivutvecklare i kommunen – än så länge är det nytt för oss och nytt för verksamheten men steg för steg börjar vi komma till insikt om vad vi kan bidra med för att stimulera arbetet i en alltmer språk- och kunskapsutvecklande Härryda kommun!

Vilka är då vi?
Jag, Ulrika, arbetar som lärare på Vällsjöskolan. Jag är lärare F-7 med inrikting svenska, SO och engelska. I min behörighet har jag också NO, teknik, svA år 1-3 samt matematik år 1-6 och jag är också behörig att undervisa i förskoleklass.

ulle

Och jag, Jenny, arbetar som lärare på Ekdalaskolan, en 6-9 skola i Mölnlycke centrum. Mina ämnen är svenska, svA och engelska.

jenny

Vi har båda på olika sätt under många år arbetat för att sprida kunskap om det språk- och kunskapsutvecklande förhållningssättet då vi (liksom många andra) ser att det är här nyckeln till ökad framgång för våra elever till stor del finns. Under förra året hade vi förmånen att få vara handledare inom Läslyftet, genom vilket vi träffade många engagerade pedagoger med liknande inställning. Det gör att vi nu känner en stor glädje att arbeta med vårt uppdrag under året – vi är många som vill utveckla skolan åt samma håll!

Vårt första uppdrag är att vara med i det språk- och kunskapsutvecklande utvecklingsarbete som pågår på Rävlandaskolan. Vi fungerar som handledare i det kollegiala lärande som sker och vi kommer också att vara med på en del pedagogiska förmiddagar och eftermiddagar. Det är spännande att få möjligheten att vara med i ett utvecklingsprojekt som har ett F-9-perspektiv, där verkligen hela skolan arbetar mot samma mål.

Vi kommer också att arbeta för att den kunskap som alla pedagoger som har genomgått, genomgår eller kommer att genomgå Läslyftet utvecklat tas till vara och kan få möjlighet att verkligen befästas i verksamheten. Vi lyssnar just nu in de tankar som finns hos rektorer, deltagare och handledare för att utifrån dem skapa möjligheter för fortsatt arbete.

En annan del av vårt uppdrag kommer bestå i att genomföra en mer djupgående analys av resultat på nationella prov – vad kan vi se? Vad har bidragit till förändringar? Hur kan vi fortsätta att systematiskt arbeta med för att förstärka elevernas förmågor ytterligare?

Det är också så att det från och med i år finns ett obligatoriskt Bedömningsstöd i läs- och skrivutveckling för år 1-3 och i processen att implementera detta är framförallt Ulrika  engagerad. Som en del i denna implementeringsprocess pratade Ulrika om samband mellan Bornholmsmodellen, Bedömningsstödet och Nya Språket Lyfter på en pedagogisk förmiddag för lärare i förskoleklass i pedagogiskt område 1 i september.

bornholm     bedo%cc%88mningssto%cc%88d     nya-spra%cc%8aket-lyfter

Förutom detta kommer vi att erbjuda skolor/a-lag/ämneslag en grundkurs i språk-utvecklande förhållningssätt, där fokus ligger på att få en inblick i den teoribildning som finns och med det som utgångspunkt visa på olika metoder som visat sig fungera. En viktig del i detta är också att prova på metoder samt att gemensamt reflektera över hur det fungerat i era klassrum. Håll utkik efter datum. Första tillfället blir efter februarilovet.

Till sist är det vår ambition att vara aktiva här på Härryda delar och lär – det kommer att dyka upp inlägg kring föreläsningar, forskning, länkar, användbar litteratur att använda i sin undervisning och annat som har med läsande,  skrivande och språkutveckling att göra.

Vi tar självklart också gärna emot frågor, funderingar eller idéer från er. Tveka inte att höra av er till oss!

Ulrika Reuterberg 0706 30 43 12

ulrika.reuterberg@utb.harryda.se; ulrika.reuterberg@vallsjoskolan.se

Jenny Ahlgren 0707 67 51 02

jenny.ahlgren@utb.harryda.se

Det här inlägget postades i Språkutvecklande arbetssätt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Verksamhetsutvecklare inom språk, läs- och skriv – här är vi!

  1. Ping: Ordförrådsbygget – en pågående process | Härryda Delar och Lär

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s