Förstelärare delar – Karin Lagerström

Jag heter Karin Lagerström och jag är lärare i matematik, karin-lteknik och NO-ämnen på Båtsmansskolan sedan 2005. Jag tog min lärarexamen 1994 och arbetade sedan  i Hjällbo under mina första lärarår. Jag hade turen att arbeta på en skola som arbetade aktivt med elevinflytande och skolutveckling. De första viktiga åren har fortsätt att prägla mitt arbete genom att jag drivs av att utveckla både mig själv och min undervisning. Under åren har jag exempelvis fort-bildat mig genom att läsa olika kurser på universitetet som marinbiologi, kreativ matematik och nu senast teknik. Sedan år 2000 arbetar jag i Härryda kommun. Jag har varit matematikutvecklare i 5 år och edare inom matematiklyftet i två år. Under nuvarande läsår arbetar jag också på Tellus och är verksamhets-utvecklare IKT på Utvecklings- och stödenheten.

Utvecklingsområden jag brinner för i mitt uppdrag som förstelärare
Jag brinner just nu för att öka intresset för tekniska och naturvetenskapliga ämnen hos alla elever och särskilt hos flickor. Andelen flickor som söker tekniska inriktningar på gymnasiet är fortfarande väldigt låg. Genom att sträva efter att tidigt arbeta med teknik samt låta eleverna upptäcka och lösa problem hoppas jag kunna påverka elever så att de inte väljer bort yrken på grund av att de vet för lite om möjligheterna. I min undervisning på Båtsmansskolan strävar jag efter att utveckla elevernas lärande genom att arbeta med läsförståelse. För mig som NO-lärare har insikten om olika metoder och samtal verkligen utvecklat mina tankar om texters betydelse i mina ämnen. Jag önskar alla NO-lärare i vår kommun samma möjlighet till ett språkutvecklande arbetssätt. Jag ofta känt att jag har saknat forskningsbaserade kunskaper om hur man kan arbeta med olika sorters texter. I Läslyftet, som vi deltar i på skolan i år, får vi testa flera olika metoder. Jag såg direkt en effekt hos eleverna om texter får möta texter, tex en skönlitterär text om Marie Curie då vi lärde om atomen. Alla var så intresserade att veta mer, baserat på vad de fått lära sig om Marie. Jag har också insett, ännu mer, vilka otroliga resurser vi har i våra skol-bibliotekarier!  

På Tellus arbetar vi just nu för fullt med att utforma verksamheten och ta emot alla som kommer på introduktionsträffar. Det är verkligen en helt fantastiskt plats! Genom sam-arbetet med skolor och förskolor kommer verksamheten på Tellus att utvecklas efter verksamhetens behov. Det är en stor styrka att ha ett eget kommunalt resurscenter.

Här på Härryda delar och lär kommer jag att blogga om vissa delar som vi gör inom läslyftet samt verksamheten på Tellus. Jag hoppas kunna dela med mig av tankar och idéer om aktiviteter för lärare och elever samt dela med mig av mina erfarenheter.

Är det något ni undrar, ta gärna kontakt!
karin.lagerstrom@utb.harryda.se

Det här inlägget postades i Förstelärare delar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s