Förstelärare delar – Annica Jäverby + resa till Peru

Vår serie med presentationer av förstelärare i kommunen fortsätter. Nu har turen kommit till Annica Jäverby, lärare på Landvetterskolan. Först en presentation av Annica och därefter ett blogginlägg om hennes upplevelser under en utbytesresa till Peru inom det Atlasprojekt Härryda delar och lär skrev om för nästan exakt ett år sedan.

20161024_134640Jag har arbetat som klasslärare i årskurs 1-6 sedan 1996. Nu läser jag på distans till specialpedagog på Göteborgs universitet. Utvecklingsområden jag brinner för i mitt uppdrag som förstelärare i Härryda kommun är hur vi möter elever i olika svårigheter. Olika anpassningar som vi kan använda i vår vardag för att utveckla och underlätta skolvardagen för våra elever är sådant jag arbetar mycket med. Andra intresse-områden är användandet av digitala verktyg i vår verksamhet, mångfald och lärmiljö. Jag har använt Unikum som webb-verktyg i 6 år och är utbildad superanvändare. Denna hösten arbetar jag som Minecraftambassadör och arbetar med projektet och Minecrafttävlingen både på skolan och i min egen klass.

Jag hämtar inspiration från min utbildning till Specialpedagog på Göteborgs universitet. Där är jag två dagar i månaden och möter forskare, författare och proffsiga föreläsare som inspirerar och ger mig verktyg i min skolvardag.

Jag har också fått möjlighet att genom ett Atlasprojekt följa med på en spaningsresa, för att träffa olika skolor och upprätta någon form av digitalt samarbete med lärare ur Shipibobefolkningen i Peru. Resan gjordes i oktober och nu har vi föreläsningar om projektet för kollegorna på skolan och presentationer för klasserna på skolan. Nedan följer en beskrivning av resan.

Atlasprojektet – ett utbytesprojekt med Peru.
Atlasprojektet har som syfte att initiera pedagogiskt utbyte med Shipibofolkets lärare i Peru. Förskolan Smedjebacken i Landvetter har sedan två år drivit projektet och kommit igång bra på temat högtider och traditioner. Rektor Susanne Lorenzatti blev tillfrågad om att följa med på en så kallad spaningsresa för att utvidga projektet att omfatta även Landvetterskolan. Med på resan var också jag och en kollega från förskoleklass, Carina Axelsson. Efter många möten och förberedelser var vi inne i oktober och det var dags att åka den långa resan till Peru. Resan gick fint! Vi bytte plan i Amsterdam och fortsatte sedan direkt till Lima. Det är 7 timmars tidsförskjutning så den kände vi av.

Vår första destination var Lima och där stannade vi i två dagar. Vi lärde känna staden och vi lärde känna varandra och förberedde oss på arbetsveckan som var på intågande. Vi var åtta personer totalt och några av oss var relativt okända för varandra. Resan gick vidare med inrikesflyg till Pucallpa, med närheten till Amazonasdjungeln och Amazonasfloden.

ska%cc%88rmavbild-2016-11-27-kl-20-32-52

Vi besökte skolan i den lilla byn Bena Jema under två dagar. Här finns redan ett samarbete mellan förskolan i Bena Jema och Smedjebackens förskola. Det var intressant att se undervisningen i de olika klasserna och att prata med lärarna. Vi fick ett fantastiskt välkomnande! Rektorn säger i sitt tal: ”Trots vårt långa avstånd möts våra två olika världar.” Därefter påbörjades samtal med lärarna och rektorn om projektet. Vi fick också en rundvandring i byn och välkomnades in i ett av husen.

Besöket till skolan i Santa Clara inleddes med en äventyrlig färd på 40 minuter in i Amazonasdjungeln. Här mötte vi en skola med framtidsvisioner, mål och läroplaner. Här pågår ett odlingsprojekt för att bevara olika växter och träd i djungeln, men också för att ge eleverna och  befolkningen i byn mat. Universeum har ett projekt kopplat till byn och de skulle komma på studiebesök i november.

Det var påtagligt att människorna här arbetade för utveckling och kämpade på många olika sätt för att bevara sin kultur, sin kunskap och sitt sätt att leva. Vi är glada över att vi skrivit en överenskommelse, ett avtal om skolsamarbete, med just denna skola.

ska%cc%88rmavbild-2016-11-27-kl-20-33-12

Vi har fått många nya intryck och kunskaper om kulturen, skolan och livet för Shipibofolket. Eleverna blev så glada när vi kom och sökte kontakt med oss. En dag var det hygiendag för både skolan och förskolan, då bryter man hela schemat och lär sig under festliga former hygien, goda matvanor, vikten av rörelse och hur man skyddar sig mot Zikavirus. Det var vår sista dag på skolan, vilket kändes lite vemodigt för oss alla. Dock är vi väldigt glada då vi även på denna skola fick skrivit ett avtal om skolsamarbete. Lärarna på skolan hade många tankar och idéer om vårt pedagogiska utbyte, lärare och skolor emellan.

ska%cc%88rmavbild-2016-11-27-kl-20-33-23

För frågor om mitt arbete som förstelärare eller om Atlasprojektet, mejla gärna!
annica.javerby@utb.harryda.se

Det här inlägget postades i Förstelärare delar, Internationella projekt, Mångfald. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s