Förstelärare delar – Annica Fridlund

Jag heter Annica Fridlund och arbetar som lärare på Härrydaskolan. I januari 2010 tog jag
min lärarexamen från Högskolan i Borås där jag hade läst svenska, matematik och  annicaengelska för F-6. Då jag brinner för att lära mig mer har jag genom åren läst till behörig-het även i NO- och SO-ämnena. Just nu läser jag även masterprogrammet inom pedagogiskt arbete. Redan i tonåren visste jag att jag ville arbeta med människor, men jag visste inte på vilket sätt. Jag valde mellan socionom och lärare och till slut föll valet på det sistnämnda. Även om arbetet kan vara tufft ibland så har jag aldrig ångrat mitt yrkesval och jag trivs med att finnas där och hjälpa andra människor framåt.

Utvecklingsområden jag brinner för i mitt uppdrag som förstelärare i Härryda kommun är framförallt inkludering. Jag arbetar utifrån ett inkluderande klassrum. Inkludering är ett omstritt begrepp som jag just därför har valt att fördjupa mig i. Inkludering innebär för mig ett förhållningssätt där alla elever kan känna gemenskap och samhörighet till varandra. Det handlar inte om att alla elever befinner sig i samma klassrum, utan att de ska känna sig behövda och viktiga, oavsett vilka behov eller vilken nivå man ligger på.

I och med att jag valde att läsa masterprogrammet så brinner jag även för att ta in och använda mig utav forskning i skolan. Utbildningen har gett mig nya sätt att se på skolutveckling och undervisning samt gett mig kunskaper om aktuell forskning. I skol-lagen står det att utbildningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Genom utbildningen har jag fått en förståelse för hur viktigt det är och vad det innebär för skolan och vad jag kan göra för att förlita mig på att jag bedriver en undervisning som vilar på en vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.

Just nu arbetar jag mycket med att lära mig använda “flippat klassrum” som ett redskap för att se om vissa elever upplever det lättare att fokusera och komma igång med sina uppgifter i skolan. Ett flippat klassrum innebär att man vänder på den traditionella undervisningen och spelar in genomgångar på film. Dessa genomgångar kan eleverna se innan ett arbetsområde, och även under tiden om de behöver. Genom att göra ”läxan” innan ett nytt arbetsområde får man tid till diskussioner och frågeställningar under lektionen.

Inspiration hämtar jag från fantastiska kollegor. Jag tror stenhårt på det kollegiala lärandet och använder mig både av kollegor i min närhet samt kollegor som jag möter i olika forum på internet. Att ha möjlighet att utbyta kunskaper med andra pedagoger på internet är fantastiskt. Jag får även mycket inspiration när jag vidareutbildar mig.  

Här på Härryda delar och lär kommer jag att dela med mig av det jag gör under året och mina tankar om inkludering.

Hör gärna av er!
annica.fridlund@utb.harryda.se

Det här inlägget postades i Förstelärare delar, inkludering. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s