Förstelärare delar – Jessica Andersson

Jag heter Jessica Andersson och arbetar som lärare i en årskurs 4 på Landvetterskolan. Jag har arbetat som klasslärare i åk 1-6 sedan 2006 och har varit både på Lunnaskolan och Landvetterskolan under denna tid. jessica-aSedan ett par år tillbaka arbetar jag även 20 % av min tid som IT-stöd på skolan och har då främst hjälpt till med implemen-teringen av Unikum och GAFE på vår enhet. Jag är också Minecraftambassadör och hjälper till med Land-vetter Södra-projektet samt är med i att starta upp vårt arbete kring programmering på skolan.  

Ett utvecklingsområde som jag brinner för i mitt uppdrag som förstelärare i Härryda kommun är hur vi bemöter våra elever och hur de bemöter varandra. Jag arbetar mycket med klimatet i vårt klassrum och anser att ett bra och tillåtande klimat är en grundförutsättning för allt lärande. Jag försöker sträva mot att eleverna ska känna att vi alla har ett ansvar i hur vi bemöter varandra. Jag försöker få eleverna att leva sig in i olika situationer och använder ofta seriesamtal för att hjälpa till att förstå hur olika vi kan uppfatta situationer och händelser. Varje individ i klassrummet ska känna att man vågar säga vad man tycker och våga ta plats.

Ett annat område jag arbetar mycket med är att få eleverna “uppkopplade” och närvarande i sinnet under skoldagen. Inom detta område har jag inspirerats mycket av Dylan Williams metoder. De ska förstå varför vi gör vissa moment och vad tanken är att vi ska lära oss. De metoder som jag använder mest just nu är bland annat Exit ticket och No hands up.  “Exit ticket” synliggör både för mig vad eleverna lärt sig och tagit till sig under min lektion, men också för eleverna vad de lärt sig. När vi tillsammans går igenom deras anonyma “tickets” så får de möjligheten att tänka till ytterligare en gång och då kanske upptäcka att de faktiskt uppfattat saker olika. Detta kan i sin tur bjuda in till intressanta diskussioner. Med “No hands up”-metoden känner jag att eleverna är mer närvarande då de vet att de måste följa med i samtal eller texter på ett annat sätt än vid handuppräckning.

Just nu har jag en ganska ny grupp och mycket fokus ligger då på att hitta en bra plattform för klassen att stå på. Jag lägger mycket fokus just nu på klimatet i klassrummet och får ofta lyfta fram olika situationer och försöka få till en diskussion om vad vi kunde ha  gjort annorlunda. Likadant lyfter vi upp situationer som blivit riktigt bra och funderar då på vad som gjorde att det gick så bra.  Jag försöker även att lyfta in vilka förmågor vi använt under en lektion eller en dag,  för att på så sätt belysa vad det är vi lär oss i de olika momenten vi gör.

Min inspiration hämtar jag främst från kollegor, från olika forum på nätet, från viss litteratur men även från Youtubeklipp. Jag har gått både Matematiklyftet och Läslyftet och har då tyckt att vi genom våra träffar fått möjlighet att dela och lära mellan våra enheter och det har varit riktigt intressant och inspirerande.

Är det något ni vill fråga mig om så är det bara att höra av er!jessica.c.andersson@utb.harryda.se

Det här inlägget postades i Förstelärare delar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s