Förstelärare delar – Linus Rydberg

Jag heter Linus Rydberg och arbetar på Önnerödsskolan. rydberg-linusMin bakgrund är att jag jobbat som lärare i tio år nu, men även före det jobbade jag ideellt med lärande i bland annat scouterna. Min drivkraft ligger i att få möta eleverna i deras lärande. Det är i klassrummet jag trivs bäst. Då den tid som lagts på planeringsarbete ger frukt.

Just nu arbetar jag mycket med att få eleverna i årskurs 6 att förstå kunskapskraven i SO. Jag hämtar inspiration från scoutrörelsen och John Deweys Learning by doing. Här på Härryda delar och lär kommer jag att blogga om hur jag arbetar med förintelsen utifrån frågeställningen “Kunde det varit jag som var lägervakt”? Jag vill visa vikten av att jobba mer praktiskt i SO-ämnena genom t.ex. rollspel, psykologiska experiment och på andra sätt levandegöra kunskapandet. Jag vill visa konkreta tips och idéer på hur jag lägger upp undervisningen och vad jag hoppas få ut av den. Länktips, lästips och uppgiftstips ska ge läsaren verktygen att gå vidare och skapa än bättre lektioner.

Jag har alltid varit avundsjuk på mina NO-kollegor. Deras möjligheter att konkretisera svåra teoretiska moment med enkla och ibland explosiva experiment. Vem hade t.ex. inte svårt med att förstå att alla föremål faller lika snabbt i vakuum. Mina klasskamrater och jag var redo att gå till rektorn och be om att få en ny fysiklärare eftersom denna man uppenbart inte var medveten om de mest basala kunskaperna om gravitation. Ett äpple faller naturligtvis snabbare än en fjäder. Det hade jag ju sett med egna ögon. Men när han visade oss vad vakuum är och hur luftmotstånd påverkade rörelsehastighet var vi redo att ge honom Nobelpriset istället.

Det är de här experimenten och alla andra liknande som ger NO sin speciella dragningskraft hos många elever. Hur kan vi inom SO:n anamma denna upplevelse-baserande undervisningsform. Jag har testat och jobbat med detta i flera år nu och tror mig hittat ett koncept jag själv är nöjd med.

Hör gärna av er om ni vill ha kontakt:
linus.rydberg@utb.harryda.se 

Det här inlägget postades i Förstelärare delar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s