Juryn för Guldtrappan på besök!

Förskolor och skolor i Härryda kommun är nominerade till Guldtrappan 2017 – en utmärkelse till huvudmän som arbetar långsiktigt och strategiskt med digital skolutveckling. (Tjohoo! Grattis till oss alla! )

I förra veckan var juryn för utmärkelsen på besök. Juryn består bland annat av representanter för Skolverket, SKL (Sveriges kommuner och landsting), och DIU (Datorn i utbildningen). De bjöds på en mycket inne-hållsrik dag på Tellus Resurscenter där chefer, pedagoger och politiker från Härryda kommun tillsammans försökte delge en bild av hur vi tillsammans arbetar med digital skolutveckling. Dagen var planerad utifrån de sju kriterier Guldtrappans jury använder sig av  i sin bedömning av huvudmannens digitala utveckling.

I bloggen Framtidens lärande väljer juryn bland annat att lyfta fram förskolans digitala utveckling och återger Cecilia Bajics presentation om hur det utforskande arbetet med barnen utvecklats de senare åren och hur de digitala verktygen tar plats i detta arbete:

ska%cc%88rmavbild-2017-03-06-kl-00-15-06

Bild: DiU, Datorn i Utbildningen.

 

 

”Vi ser digitaliseringen som ett språk som
barnen kan utforska och vi arbetar med
estetiska lärprocesser till exempel ljud, ljus,
bild och film.”

 

 

 

 

Även Erika Larsson och Anna Wesslau är förskollärare i Härryda kommun. De berättade bland annat om hur de använder våra gemensamma digitala plattformar för att underlätta det systematiska kvalitetsarbetet.

 fullsizerender

Grundskolan hade såklart också representanter på plats för att ge exempel på den digitala skolutvecklingen. Bland annat visade Ulrika Reuterberg från Vällsjöskolan hur hon inkluderar alla elever med hjälp av digitala verktyg och Anders Uvebrant, Önneröds-skolan delade med sig av hur han och hans kollegor lättare kan arbeta formativt tack vare tekniken.

Vårt kommunalråd Per Vorberg talade om hur politikerna stöttar digitaliseringen.
– Det har funnits och finns en stor sam-stämmighet mellan alla politiska partier i Härryda, om att digitaliseringen ska ske, säger Per Vorberg, Vårt uppdrag är att skapa förutsättningar. Vi lyssnar på tjänste-männen och ställer också frågor om hur tekniken är tänkt att användas.

Katrin Forsgren arbetar 50% i årskurs 3 och på fritids på Vällsjöskolan och 50% som verksamhetsutvecklare på Tellus. Hon berättade om hur de byggt upp ett makerspace på skolan och redan tidigt arbetar med programmering med de yngre barnen i skolan. Det är bland annat hennes erfarenheter av detta hon också tar med sig i arbetet på Tellus.

     

Två fantastiska elever från Ekdalaskolan berättade om sitt arbete i Minecraftprojektet som precis avslutats.  Mycket inspirerande! Även sektorschef Olof Olsson tillsammans med chefen för IT, Alec Mägi Särnholm, Verksamhetscheferna för förskola, grundskola och U.F.F., rektorerna Mikael Svensson och Gunnel Persson Sarris, förskolechef Ulrika Sjöberg och specialpedagogen Ann Pettersson från förskoleteamet gav sina perspektiv på den digitala resa Härryda kommuns förskolor och skolor gjort de senaste åren. Vi hade även stor hjälp av elever från Vällsjöskolan som fanns på plats på eftermiddagen och höll i miniworkshops om programmering.

Stort tack till alla som var med denna dag och till alla fantastiska där ute i verksamheterna som bidragit till att denna utmärkelse kan hamna i Härryda kommun!

Det här inlägget postades i IKT, inkludering, Nyheter, Skolutveckling. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s