Årets lärstämma – en succé!

I tisdags var det dags för nionde upplagan av Lärstämman. 20 olika programpunkter arrangerades på förmiddagen för personal inom framförallt förskola, grundskola och Fritid Ungdom under temat Mångfald och inkludering – att välkomna olikheter som en tillgång. Årets utvärdering ger ett snittbetyg på 3,6 av 4 på frågan Vad tyckte du om inne-hållet i föreläsningen/workshopen? Och det är ju faktiskt ett fantastiskt betyg! 94% av de som besvarat utvärderingen tyckte också att den föreläsning de deltog i passade väl eller mycket väl in i enhetens övriga kvalitetsarbete. Därav rubriken – en succé!

Några exempel från årets stämma:

Pressbild. Fotograf: Claes Westlin

En av årets föreläsare var Sara Lund/Claes Schmidt. Under rubriken Från man till människa bjöds åhörarna på en underhållande och interaktiv inspirationsföreläsning om de normer och värderingar som styr våra liv och hindrar oss från att tänka logiskt. Några röster från deltagarna:

Claes/Sara var väldigt rolig. Jag skrattade så jag grät. Fokus på att välkomna olikheter och att ingen är ”normal”. Givande föreläsning.

En föreläsning som ska vara obligatoriskt för alla att delta i. Man fick med sig så mycket kärlek och omtanke efter föreläsningen så man gick lycklig därifrån💗 Den bästa föreläsningen jag någonsin varit på. Kärlek till MÄNNISKAN💗

På Önnerödsskolan föreläste skolpsykologerna Ingalill Williams och Lova Hillarp Katz under rubriken Hjälp jag vågar inte! Stötta barn med oro och rädsla i skolan. Föreläsningen behandlade hur rädsla hos barn är vanligt och för en del också blir ett hinder i utvecklingen, både känslomässigt, kunskapsmässigt och socialt, och riskerar att leda till lidande senare i livet. Eleven vågar kanske inte räcka upp handen och tala i klass-rummet, låser sig vid prov eller skriftliga uppgifter eller vågar inte ta kontakt med jämn-åriga. Oro tar också kognitiva resurser i anspråk och kan försämra skolresultat. Hur pedagoger kan hjälpa dessa barn att våga synas, höras, tala och ta plats, hur vi kan hjälpa dem att våga prova och våga misslyckas samt hur vi kan arbeta förebyggande med oro och rädsla var innehåll som föreläsarna tog upp.

Lite längre in i Önnerödsskolan hittade Härryda delar och lär programpunkten Inkluderande klassrum. Claudia Larsson, specialpedagog och Ebba Almsenius, logoped i Skolteamet i Utvecklings- och stödenheten bjöd på en praktisk föreläsning om hur vi kan anpassa klassrummet och göra det tillgängligt för elever med NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar).

          

På Tellus och ÅterC arbetade sammanlagt ca 60 personer praktiskt med programmering på olika sätt och med film med hjälp av olika tekniker. I torsdags fattade regeringen beslut om den förändring i läroplanerna som det pratats om ett bra tag. Uppdraget att stärka elevernas digitala kompetens förstärks och förtydligas. Förändringar även i förskolans läroplan förväntas följa. Det finns ett stort sug efter kompetensutveckling inom detta område och tyvärr fick inte alla som önskat dessa programpunkter plats. Verksamhets-utvecklarna hälsar att fler tillfällen kommer!

             

Exempel på filmer med green screen och efter bakgrund är tillagd:

                         

Självklart tar arrangörerna av Lärstämman till sig även de kritiska röster som kom fram i utvärderingen, exempelvis saknades mikrofoner där det hade behövts – inte okej! Och arrangören lovar att detta ska åtgärdas till nästa år. Några var också missnöjda med att de inte fått sitt förstahandsval. Detta är ju svårare att tillgodose, när en programpunkt har betydligt fler förstahandsväljare än det finns plats för, men i några fall kan innehållet i de mest populära programpunkterna erbjudas på annat sätt senare under året.

Det här inlägget postades i inkludering, Läsrstämma, Mångfald, Skolutveckling. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s