Känner du till Kraftkällans verksamhet för barn och unga?

Många elever har allvarliga svårigheter hemma. Fungerande skolgång och positiva relationer med sina pedagoger är en av de viktigaste skyddsfaktorerna för barn som anhöriga. 3 procent av eleverna i årskurs 9 är hemma från skolan minst en dag/vecka för att vårda en anhörig. Ytterligare 5 procent är hemma någon gång per månad. Barn och ungdomar som har en förälder med psykisk ohälsa eller miss-bruksproblem har en markant ökad risk för egen allvarlig psykisk och fysisk ohälsa. Närmare hälften av dessa barn lämnar grundskolan med ofullständiga betyg. De som går ut gymnasiet avslutar med lägre betyg än övriga och flera hamnar också utanför arbetsmarknaden. (Källa: Socialstyrelsen och Skolverket)

Som vuxna berättar dessa barn att den som var viktigast under uppväxten var den lärare, skol-sköterska, tränare eller granne som SÅG dem, stöttade och såg till att de fick hjälp. Andra vittnar om att ingen såg och att det inte fanns något ljus i mörkret.

Kraftkällan har stödgrupper för barn och unga (och deras föräldrar) som har det svårt. Det kan handla om att de har upplevt psykisk ohälsa eller missbruk i sina familjer, eller att föräldrarna är skilda och barnen kommer i kläm. Vi finns för att stötta barnen (och föräldrarna) i dessa situationer. Att träffa andra som har det på liknande sätt bidrar till att minska känslor av skuld och skam. För att de ska komma till oss behöver de DIN hjälp.

Kraftkällan har fått mig att må bättre. Jag har bättre självförtroende och jag känner mig mindre ensam. Nu vet jag att det finns fler som har det som jag. (ett barn efter grupp)

En jättefin och pedagogisk verksamhet som har hjälpt min tjej förstå vad som hänt och händer när mamma och pappa inte är överens. Under hösten har hon mått betydligt bättre än hon gjorde innan hon kom med i Kraftkällan. (förälder till ett barn som deltagit i grupp)

Hör av dig till oss om du vill bolla tankar, önskar tips eller undrar över något: www.harryda.se/kraftkallan

Som professionell är du välkommen till Kraftkällan på ett av våra Levande studiebesök. Kraftkällan kommer också gärna ut till APT på skolor, för att berätta mer om de barn vi möter och hur vi jobbar.

Hälsningar Åsa, Lisa och Karin
kraftkallan@harryda.se

Det här inlägget postades i Känner du till?. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s