Förstelärare delar – Anna Andersson

Jag heter Anna Andersson och jag har arbetat som lärare i Härryda Kommun sedan år 2000. Sedan fem år tillbaka arbetar jag på Landvetter-skolan där jag undervisar i textilslöjd och mate-matik, just nu i årskurs 4-9. Jag har alltid varit intresserad av skolutveckling och har under åren deltagit i flera olika utvecklingsprojekt. För mig är det viktigt att hela tiden utveckla min undervisning, men jag vill också att den skola jag arbetar på och mina kollegor utvecklas och att vi tillsammans arbetar för att eleverna ska nå en högre måluppfyllelse. Jag är just nu med i Landvetterskolans utvecklingsgrupp och jag har vid flera tillfällen varit arbetslagsledare för mitt arbetslag både på min nuvarande arbetsplats och tidigare.

Utvecklingsområden jag brinner för i mitt uppdrag som förstelärare i Härryda kommun är i första hand att utveckla slöjdämnet. Jag vill jobba för ett ökat samarbete mellan slöjd-arterna och för en likvärdig slöjdundervisning i hela kommunen. I utvecklingsgruppen på Landvetterskolan arbetar jag för att vi ska öka måluppfyllelsen för alla elever på skolan och för att utveckla samarbetet inom arbetslaget. Jag tycker det är viktigt med likvärdighet på skolan och att alla lärare arbetar mot samma mål. Jag är också involverad i utvecklingen av Unikum, både inom den egna undervisningen och på skolan. Jag tycker Unikum är ett otroligt bra verktyg för att få både elever och vårdnadshavare delaktiga i elevernas skolarbete och utveckling. Även här är det önskvärt med så stor likvärdighet som möjligt inom skolan för att eleverna ska känna igen sig i undervisningen oavsett ämne och lärare.

Just nu arbetar jag mycket med digital dokumentation i slöjdämnet. Eleverna använder sin iPad för att dokumentera sin slöjdprocess varje lektion med både ord och bild i Google Classroom. Det gör att eleverna lättare ser hela processen och kan träna sin metakognitiva förmåga då de reflekterar kring och värderar sitt arbete. Eftersom de skriver och lägger in bilder i Google Classroom har jag möjlighet att hela tiden se deras dokumentation. Jag kan ge dem skriftlig feedback i deras processer och det blir även ett hjälpmedel för mig i den formativa bedömningen. Just nu är jag också väldigt intresserad av så kallade lärandematriser som ett verktyg för att eleverna i förväg ska förstå vad de ska lära sig och vad som kommer bedömas och som i sin tur också kan leda till högre måluppfyllelse. Här är Unikum ett mycket bra hjälpmedel, både vid konstruktion av planeringar och matriser och vid inlämningsuppgifter och bedömningar.

Jag hämtar inspiration från mina kollegor, både på den egna skolan och andra lärare runt om i landet som jag har kontakt med genom bl a sociala medier. Att ha pedagogiska diskussioner med kollegor tycker jag leder till stor utveckling inom min undervisning.  Även boken Lärandematriser – att få eleven att förstå av Johan Alm är en stor inspirationskälla just nu.

Välkommen att höra av dig!
anna.andersson@utb.harryda.se

Det här inlägget postades i Förstelärare delar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s