Långtflygande sockerbitar – katapulttävling avgjord!

För de fritids som inte hade möjlighet att komma till Tellus under sportlovet anordnades en katapulttävling. Två vinnare utsågs i tävlingen och Härryda delar och lär fick möjlighet att träffa vinnarna, så här några veckor efter byggandet, för att prata med dem om hur de kommit fram till sina katapultlösningar och självfallet samtidigt GRATULERA till deras fina jobb!

Förutsättningarna i tävlingen var att katapultens botten skulle rymmas inom ett A4-papper och det som skulle skjutas iväg så långt som möjligt var en sockerbit.

 

På Lunnaskolans fritidshem, avdelning Solen byggde en grupp barn och pedagoger en katapult efter att Noel, Algot och Jonathan först byggt och testat en prototyp. Barnen hjälptes åt att komma med idéer och pratade mycket om hur de skulle bygga för att konstruktionen skulle bli stabil. Efter några testskjutningar korrigerades saker som inte var riktigt bra. De bestämde sig för att använda en sked som hävarm och la till ett ”stopp” när sockerbiten flög rätt ner i backen istället för långt. De la också en sten på bakkanten för att katapulten inte skulle lyfta från underlaget. De testade och testade igen för att komma fram till vilken vinkel som var den bästa. Till slut filade de också av kanterna på sockerbiten för att den skulle få en rundare, mer stenlik form, då de märkt att stenarna flög längre än den fyrkantiga sockerbiten.

                          

Här kan ni se ett av de längsta kasten i Solens egen film:

 

På Högadalsskolan, avdelning Stjärnan möter jag Lucia, Freja, Valter och Gustav.

 

Även denna grupp med barn berättar engagerande för mig om sitt arbete med att bygga en katapult tillsammans med pedagogen Olof. De berättar om hur de hämtat inspiration i filmer på YouTube och hur de, precis som barnen på Lunna, testat sig fram. De valde att använda ramen från en väv som stabil grundkonstruktion. Intressant är att också denna grupp valt att använda en sked/slev som hävarm. De har också använt andra material och olika verktyg. De har sågat, limmat, hamrat och slipat. Hela fritidsgruppen har också testat att bygga katapulter med hjälp av trästickor och marshmallows. Allra bäst berättar barn och pedagoger själva i filmen de skickade in som tävlingsbidrag:

Barnen på både Solen och Stjärnan sprudlar när de berättar för mig om sitt samarbete, så det märks att de haft roligt. Det jag också slås av är det ämnesspråk barnen använder som något helt naturligt när de pratar om sitt arbete; de pratar bland annat om vinklar på hävarmen, luftmotstånd och materialets hållfasthet. På internet läser jag om en katapults konstruktion. Alla principer som nämns där har barnen på fritidshemmen fått med på ett eller annat sätt i sitt arbete med att konstruera en katapult:

En katapult bygger på både fysikaliska och tekniska principer. Den praktiska konstruktionen är byggd så att den kan utnyttja vissa fysikaliska principer på bäst möjligt sätt i anpassning till katapultens ändamål. Hävstångsprincipen är ett exempel på en av de fysikaliska principer som utnyttjas av katapulten. Andra principer som påverkar en katapults funktion och kapacitet är materialet den är byggd av, konstruktionens utseende, storlek och stabilitet, kastarmens längd och kastarmen och projektilens storlek, form och tyngd i förhållande till hur stor kraft som tvingar upp kastarmen.

Stort grattis igen, till vinsten, men framförallt till känslan av att ha lyckats med ett gemensamt projekt. Vi ses på Tellus!

Det här inlägget postades i Fysik, Teknik, Tellus och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s