Shaking the habituals – rapport från projektträff

Vår sjunde och näst sista projektträff i vårt normkritiska projekt Shaking the Habitual gick av stapeln i Italien, i staden Reggio Emilia den 29 – 31 mars.

I sommarvarm temperatur möttes deltagarna från de fyra delegationerna; Italien, Island, Stockholm och Härryda kommun. Fokusfrågan, ”the topic” vi har arbetat med de senaste månaderna är: ”Hur involverar vi vårdnadshavare i vårt normkritiska arbete”?

Från Härryda kommun bestod delegationen av pedagogerna Sofia Aebischer Skogbäck Mystens förskola, Tina Jonsson, Hagens förskola, verksamhets-utvecklare Siv Jirblom, verksamhetschef för U.F.F. Annika Gry och förskolechef Lotta Lundqvist. Med var också Anette Hellman som är knuten till pedagogiska fakulteten vid Göteborg universitet.

Bland annat visade och demonstrerade vi från Härryda kommun vårt digitala verktyg Pluttra, som ett sätt att involvera och ge information kring vårt normkritiska arbete till vårdnads-havare. Vi delgav även vår tradition med brukarråd och våra planer att anordna workshops tillsammans med vårdnadshavarna.

Dagarna har också bjudit på diskussioner hur förskolan har vuxit fram historiskt i våra olika länder och vilken betydelse det har haft för samhällsutvecklingen och för familjen som konstitution samt för möjligheten för båda könen att kunna förvärvsarbeta.

Arbetet vi alla blev inspirerade av i Italien var ett projekt som handlade om barnets rätt till det offentliga rummet. Vinkeln var även att det offentliga rummet också har rätt till barnet. I detta projekt hade vårdnadshavare bjudits in till ett antal projektmöten tillsammans med pedagoger, konstnärer och politiker. I detta projekt blir inte bara vårdnadshavare involverade, utan hela samhället delaktigt. Mycket inspirerande att se hur barn får ta plats och lämna avtryck i det publika rummet i form av olika bestående installationer gjorda av barn i centrala delar av staden.

En minnesvärd kväll var också då vi alla delegater var inbjudna till ett motsvarande
”Folkets Hus” för att bl.a diskutera våld i nära relationer. Andra inbjudna lokala intressenter var kvinnoorganisationer, socialtjänst, 
pedagoger från förskola och skola samt boende i området. En fantastisk kväll där vi satt utomhus omgivna av en lummig trädgård och utbytte erfarenheter. Våra länder ser olika ut och har olika förutsättningar men gemensamt var tron på att förskolan och skolan har möjligheten att vara en skillnad för de barn det berör!

Varje gång vi träffas i projektet formuleras en ny fokusfråga . Följande fråga/frågor tar vi med hem till Landvetter och Härryda kommun denna gång:

Hur skapas och återskapas normer om kroppen i förskolan och i samhället?Hur kan vi  motverka normer om kroppen inom förskolan?

Vi ser fram emot att ta oss an dessa frågeställningar och hoppas på många fruktbara diskussioner! 

Lotta Lundqvist och Maria Stendahl
förskolechefer

Det här inlägget postades i Internationella projekt, Normkritiskt förhållningssätt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s