Förstelärare delar – Berit Andersson

Jag heter Berit Andersson. Sedan hösten 2002 arbetar jag på Båtsmansskolan. I botten har jag en mellanstadielärarutbildning och sedan har jag fyllt på med svenska och engelska till grundskollärare 7-9, men har undervisat från år 2 till år 9. Vid sidan av mitt läraruppdrag, dvs min under-visning i svenska och engelska har jag varit VFU-ledare, varit läs- och skrivutvecklare, läst utbildningsledarskap och sedan 2013 är jag även förstelärare. Viljan att utveckla, att lära nytt, har hela tiden drivit mig vidare för att hjälpa mina elever! Det innebär att jag försöker kart-lägga vad som är svårt, försöker förstå varför och hur jag ska lägga upp arbetet för att eleverna ska lyckas. Självklart tar jag hjälp av kollegor, facklitteratur/forskning eller EHT-teamet. När jag utbildade mig till handledare i läslyftet, 2015/16 insåg jag vilken guldgruva det finns att gräva ur på Skolverkets lärportal: https://larportalen.skolverket.se/.

Genom att skapa goda och trygga lärmiljöer ger jag bra förutsättningar för eleverna och det lugnar oroliga föräldrar. När jag börjar med en ny grupp berättar jag för föräldrarna om hur jag arbetar. När något nytt ska hända förbereder jag elever och föräldrar via samtal, mail, på Unikum eller på Google classroom. Ledarrollen innebär också att jag bestämmer grupper, att jag har fasta placeringar och att jag skapar ett förtroendefullt klassrumsklimat så att alla vågar fråga.

Under hösten har jag haft många muntliga nationella prov i svenska och engelska. Den här terminen har jag repeterat olika textgenrer och undervisat om olika strategier för att lyckas på de nationella proven i svenska och engelska.

Jag hämtar inspiration från samtal med mina elever och från kolleger. Jag håller i Läslyftet på Båtsmansskolan. Det innebär att vi läser beforskade texter, diskuterar dem, planerar lektioner – prövar och omprövar. Vi har auskulterat hos varandra på årskursens tid, dvs kl 8-8:50 på fredagar. Det var roligt, tänkvärt och utvecklande. Jag kände att min kollegas kommentarer var viktiga – vi hade en stor samsyn. Det är skönt att bli bekräftad och att kunna ha ett bra pedagogiskt samtal om arbetssätt och bedömning. Att få frågor och resonera om din praktik, får du annars nästan bara när du har lärarstudenter. Lika intressant är det att se hur andra lärare skapar en uppgift,  struktur och ett bra klassrumsklimat.

Kontakta mig gärna:
berit.andersson@utbildning.harryda.se

Det här inlägget postades i Förstelärare delar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s