Ett gott klassrumsklimat – grunden till lärande

Nu fortsätter Härryda delar och lärs serie i kategorin Förstelärare delar. Först ut den här terminen är Lisa och Jessica på Båtsmansskolan. De delar med sig av hur de på olika sätt  arbetar för att skapa ett gott lärandeklimat.

Hej!
Här har ni oss; Båtsmansskolans förstelärare Elisabet Möller och Jessica Greby.

Vi har precis avslutat en Redovisningsvecka här på skolan, vilket innebär att arbetslaget får möjlighet att göra saker med eleverna som annars kan vara svåra att få in i ”den vanliga” undervisningen. Arbetslaget ansvarar för eleverna och de har bl a jobbat med sina tävlingsbidrag till Framtida transporterövat inför nationella prov, åkt in till Sjöfarts- museet samt fått en guidad tur i hamnen.

På Båtsmansskolan jobbar vi för att alla elever ska komma till sin rätt och få möjlighet att visa sina kunskaper på olika sätt. Vi tror båda att grunden till lärande är ett gott klassrumsklimat där eleverna respekterar varandra och hjälps åt att komma framåt.

På vår skola använder vi oss av sokratiska samtal för att eleverna ska komma till tals och även lyssna på varandra. Kika gärna på länken för att se hur dessa samtal går till:
https://www.youtube.com/watch?v=UfT65HDj-mM

Vår tanke är att vi ska gå från att bana väg för eleverna, till att gå bredvid dem och slutligen gå bakom dem. Alltså att de ska gå från att med hjälp av tydlighet och själv-förtroende sakta men säkert kunna stå på egna ben, lita på sina egna förmågor  och känna sig säkra inför gymnasiet och kommande utmaningar.

Varje läsår har vi olika estetiska/kulturella aktiviteter, där eleverna får uttrycka sig genom de praktisk-estetiska ämnena. Under vårterminens temavecka bygger varje arbetslag upp ett projekt kring någon av dessa inriktningar. Detta utmynnar sedan i en Temakväll, då eleverna, med familjer, får ta del av veckans aktiviteter och resultat.

Alla årskurser har också en specifik traditionsuppgift av estetisk karaktär under läsåret, exempelvis genomför samtliga nior Luciatåg och framträder inför hela skolan.

Varje vecka har alla årskurser ämnesövergripande pass, för att stärka årskurs-gruppkänslan och ta ansvar för sitt eget lärande/sin egen planering. En gång per vecka har vi även årskursens tid, då vi kan bereda möjlighet för ett både mer fördjupat och breddat arbete. Vår strävan är att ge eleverna tilltro till ALLA sina förmågor och en glädje i att kunna. Kreativa processer kan finnas i alla ämnen!

Genom att skapa ett gott klassrumsklimat känner vi att det finns ett förtroende mellan lärare-elev och elev-elev vilket gör det möjligt för oss att variera vår undervisning och sedan utvärdera tillsammans med eleverna. När eleverna känner sig trygga i gruppen kan det även bli så att de själva får hålla i lektionerna och inspirera sina klasskamrater. Vi tycker det är viktigt att få se våra elever i olika sammanhang vilket vi kan göra genom att själva delta på lektionen som elever och släppa lärarrollen för en stund. James Nottingham skriver om att vi lärare ska skapa förutsättningar som väcker och vägleder nyfikenhet och det är något vi strävar efter varje dag.   

Hälsningar
Lisa och Jessica

elisabet.moller@harryda.se
jessica.greby@harryda.se

Det här inlägget postades i Förstelärare delar, Främjande och förebyggande. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s