Nobelfest på Tellus

I torsdags, 14 december, samlades inbjudna gäster på Tellus för att fira vetenskapen och för att uppmärksamma både årets nobelpristagare och andra viktiga nobelpristagare genom tiderna. Samtidigt passade vi på att tacka de företag som skänker restmaterial till ÅterC och som förvandlas till fantastiskt skapandematerial på både ÅterC, Tellus och ute på skolor och förskolor. Som inledning bjöds vi också på en härlig scen ur Kulturskolans uppsättning av En julsaga.

Som sig bör på Nobelfest serverades gästerna en fantastisk, helt vegetarisk, trerätters middag.

Klass 5A på Furuhällsskolan, tillsammans med sin lärare Christel Erlandsson, hade under flera veckor arbetat med Nobeltema och presenterade både en utställning samt bjöd på muntliga presentationer under kvällen. Gästerna fick bland annat lära sig mer om Marie Curie och hennes familj och om Alfred Nobel själv. Som tur var lyssnade vi väldigt noga på presentationerna, eftersom eleverna också hade förberett en Kahoot, i vilken vi fick spela mot varandra bordsvis. Kul!

Även några av kvällens gäster bidrog till programmet genom att presentera årets nobelpristagare.

Olof Olsson, sektorschef  för UTK (Utbildning och Kultur) presenterade årets litteraturpristagare; Kazuo Ishiguro, författare till bland annat Återstoden av dagen och Never let me go.

Ann Nilsson Mäki, verksamhetschef för grundskolan, presenterade årets fysikpristagare samt förklarade de upptäckter de gjort med hjälp av det fantastiska Ligo-observatoriet – att gravitationsvågor faktiskt existerar, vilket Albert Einstein påstod redan för 100 år sedan.

Klassen som deltog i Nobelfirandet inledde sitt tema med ett besök på Tellus där de fick utforska olika material. De fick också ta del av en demonstration av Quantum Levitation, vilket de beskrev som riktigt, riktigt coolt! Quantum Levitation handlar om att material kan förvandlas till supraledare genom att kylas ner till mycket låga temperaturer. Supra- ledare kan leda ström helt utan motstånd och på så sätt sväva i ett magnetfält. Hittills har elva nobelpristagare vunnit nobelpris kopplade till olika upptäckter om supraledare.

Karin Lagerström, en av verksamhetsutvecklarna på Tellus plockar upp det nedkylda materialet ur det kalla kvävet.

Telluspedagogerna var också hos klassen på Furuhällsskolan och fortsatte arbetet kring materials olika egenskaper. Denna gång fick eleverna testa att forma figurer i Capaplast – plast baserat på biomaterial och som genom uppvärmning i 60-gradigt vatten kan formas som modell-lera och sedan stelnar helt när den kallnar.

  

TACK alla elever i 5A, Christel, Kulturskolans musik- och teaterelever för en fantastisk scen ur En julsaga och alla gäster som bidrog till att göra vår första Nobel-middag till en succé!

Det här inlägget postades i Naturvetenskap, Nyheter, Tellus. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Nobelfest på Tellus

  1. Linda skriver:

    Vilken trevlig kväll det var. Tack så mycket! Ett extra tack till alla fantastiska elever. Bra jobbat!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s