Kreativa sportlovsaktiviteter på Tellus

Inbrottslarm, ringklockor, lampor med dimrar och fläktar så att det inte blir för varmt. Det är några av de funktioner som barnen på Säteriets fritidshem bygger in i ”sina rum” när de är på besök på Tellus på sportlovet.

 

 

Materialet som används heter Littlebits och är elektriska komponenter av olika slag som byggs ihop med varandra med hjälp av magneter. Littlebits används för att skapa elektroniska kretsar och för att programmera vad som ska hända med exempelvis lampan eller fläkten.

Jag fick lov att vara med under en del av barnens stund på Tellus och det rådde febril aktivitet. Pedagogerna från fritids var mycket imponerade av barnen. De vuxna tyckte själva under introduktionen att det verkade svårt, men barnen satte igång direkt och var inte att dugg rädda för att testa.

Littlebits olika delar är färgkodade så att exempelvis rosa bitar är input; de som styr vad som kommer att hända, blå är strömkälla och de gröna bitarna är output som ger resultatet, som exempelvis ljud, ljus eller rörelse. Detta gör det enklare för barnen att se vilka delar som har vilka funktioner. Att de sätts ihop med magneter bäddar också för att det bara är att prova sig fram. Littlebits är ett fantastiskt sätt att visa att elektronik är spännande och roligt.

När jag återvänder till barnen i filmklippet ovan bara en liten stund senare har de redan hunnit lägga till några funktioner. Dels så kan dörren öppnas automatiskt när någon ringer på ringklockan, dels så tänds en lampa innanför dörren när den öppnas.

Fritidspedagogerna lyfter fram hur roligt det är att komma till Tellus därför att barnen får visa andra sidor än  i skolan. Många barn blommar ut i de kreativa uppgifterna på Tellus.
”Det är också roligt att se hur glada barnen blir när de klarar av att lösa en uppgift som från början verkar för svår”, menar pedagogerna. Barnen sammanfattar besöket med ”Jätteroligt! Och vi lärde oss jättemycket om vad man kan göra.”
”Traditionellt  upplevs elektronik ofta som svårt, lite skrämmande och tråkigt av elever”, säger en av pedagogerna på Tellus. ”I yngre åldrar har vi dessutom tidigare mest kopplat lampor till batterier. När eleverna slipper fundera över slutna kretsar och hur sladdarna ska kopplas så kan de istället undersöka och upptäcka vilka funktioner komponenterna har. Det entreprenöriella undersökandet kan börja!”

Tellus resurscenter har bland annat fokus just på entreprenöriellt lärande; att lyfta de entreprenöriella kompetenserna och utformar  därför sina aktiviteter utifrån att eleverna ska få möjlighet att använda dessa. I uppgiften med Littlebits syns tydligt att eleverna får använda och träna flera av dessa förmågor. Barnen kommunicerar med varandra, samarbetar för att lösa problem och vågar pröva sina idéer exempelvis.

Entreprenöriellt lärande innebär att utveckla och stimulera generella kompetenser som att ta initiativ, ansvar och omsätta idéer till handling. Det handlar om att utveckla nyfikenhet, självtillit, kreativitet och mod att ta risker. Det entreprenöriella lärandet främjar också kompetens att fatta beslut, kommunicera och samarbeta.

Citatet är hämtat från Skolverkets PDF Entreprenörskap i skolan där du kan läsa mer om entreprenöriellt lärande och entreprenöriella förmågor/kompetenser.

Det här inlägget postades i Entreprenöriellt lärande, Naturvetenskap, Programmering, Tellus. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s