Digitaliseringskonferens om läroplansförändringar

”Så mycket samlad kompetens på en och samma plats under två heldagar!” Det är en av reflektionerna som görs under den andra dagen på digitaliseringskonferens på Nääs fabriker. Annika Gry, verksamhetschef och ytterst ansvarig för konferensen, fortsätter: ”Jag är så glad över den här konferensen och att alla deltagare är så engagerade i att göra den till ett gemensamt lärtillfälle; att vi delar och lär med varandra – på riktigt!”

Nyckelpersoner från förskola och skola, tillsammans med verksamhetsutvecklare och chefer var samlade för att under två dagar fördjupa sig i de digitaliseringsförändringar i läroplanerna som i grundskolans fall är ett faktum och för förskolan är på gång. Vad innebär förändringarna? Hur ser det ut på enheterna? Vad behöver vi göra?

Annika Gry, tillsammans med verksamhetschefen för förskolan, Marie Fremle, inledde och avslutade konferensen. De pratade bland annat om vikten av uppdragsmedvetenhet, att digitaliseringen i förskola och skola är en demokratifråga och att likvärdigheten därför är av största vikt. De påminde oss också om att vi i kommunen överlag redan har kommit en bra bit på väg när det gäller digitalisering, men att vi nu behöver höja oss ytterligare. Och att konferensen kan ses som en start i detta arbete.

Under de två dagarna fick deltagarna möjlighet att samtala i olika grupper. Många av deltagarna nämner detta som en av de bästa sakerna med konferensen; att få samtala med andra pedagoger, både med dem från samma geografiska område i ett 1-16 perspektiv, men också få möjlighet till fördjupande samtal om vad förändringarna innebär i de olika ämnena samt för de olika åldrarna.

Det fanns också tid i programmet för korta praktiska workshops/inspirationspass. Pedagoger och verksamhetsutvecklare från för- och grundskola och från Tellus och USE delade med sig av olika sätt att använda digitaliseringens möjligheter i undervisningen. Vi fick exempelvis testa på både enkel och lite svårare programmering, göra greenscreenfilm och undersöka världen i 40 gångers förstoring med hjälp av förstoringsägg, Vi fick också en genomgång av classroomscreen.com och fick testa på att skulptera med hjälp av HTC Vive och 3D-skrivare.

 

Utvärderingen av konferensen visar att deltagarna var nöjda och inspirerade. Många olika saker lyftes fram under frågan Vad tar du med dig från konferensen?:

Jag tar med mig en större motivation att använda digitala verktyg, dels för egen del men även för att inspirera kollegor. Även en hel del konkreta verktyg som kan appliceras redan på måndag.

Hur enkelt det kan vara. Finns många som är lite rädda och tycker det verkar så krångligt men det behöver det inte vara. Man kan göra så mycket med ganska lite.

Inspiration för att fortsätta arbetet på den egna enheten, tex från olika workshops, men även från gruppdiskussionerna. Känns som en väldigt bra start för ett likvärdigt arbete i kommunen.

Självklart finns det också en del farhågor. Att enheterna utvecklas ojämnt så att det inte blir likvärdigt för barn och elever är en sådan som lyfts fram. Att det ska kännas för tungt för de pedagoger som tycker att det digitala är svårt är en annan. Men ”att vi gör detta tillsammans gör att utmaningen inte känns lika stor”, säger en av deltagande pedagogerna.

Tre nyckelord för barns progression i ett 1-16 års perspektiv

 

Det här inlägget postades i Demokrati, Digitalisering, Skolutveckling. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s