Lärstämma 2018 – vilken dag!

21 olika programpunkter för grundskola och grundsärskola, konferens för pedagoger i fritidshem och förskoleklass och storföreläsning för alla pedagoger i förskolan och pedagogisk omsorg. Tisdag 6 mars, myllrade det omkring pedagoger i kommunens alla hörn när det var dags för årets lärstämma. 

Temat för lärstämman var i år Stabila rötter och starka vingar – pedagogiskt ledarskap och innehöll så varierade programpunkter som exempelvis ”“Ledarskap i estetiska lärprocesser”,  ”Marte Meo-principer i din verktygslåda för ett tydligt ledarskap” och ”Superhjältar – ett tematiskt arbete om värdegrundsfrågor”

På Råda Rum, som ju numera har en lokal som tar många hundra personer, samlades all personal inom förskola och pedagogisk omsorg och lyssnade på Jonas Aspelin. Jonas är forskare och professor i pedagogik vid Högskolan Kristianstad och har bland annat skrivit boken Om relationell pedagogik tillsammans med Sven Persson och det var också innehållet denna dag.

På Backaskolan – kommunens nyaste skola – höll förstelärarna Mariella Jävert och Eva Einarsson i programpunkten Leda det digitala klassrummet, både analogt och digitalt. Till sin hjälp hade Mariella och Eva den programmeringsintresserade eleven Ella som går i klass 4 på Vällsjöskolan. Deltagande pedagoger fick ta del av mikrolektioner och testa att göra och följa instruktioner i analog programmering innan det var dags att blanda in de digitala verktygen.

”Att det var så svårt att göra en kopp te!” säger Lisa, en av de deltagande pedagogerna. ”Vi har ju skrivit upp en massa instruktioner och vi är ändå inte klara.” Farhad, som försöker följa kollegans instruktioner för tandborstning saknade också några instruktioner, vilket gjorde att det blev lite tokigt…

På Önnerödsskolan var flera olika programpunkter samlade. Bland annat föreläste psykologer från Utvecklings- och stödenheten om lågeffektivt bemötande under rubriken Att hantera utmanande beteenden. De utgick ifrån att barn gör rätt om dom kan. För en del barn blir kraven som ställs i skolmiljön svåra att hantera. Hur kan vi förstå barnens beteende, möta deras behov och agera så att barnen inte behöver misslyckas och hamna i stress och problemskapande beteenden?

Precis som 2016 och 2017 så säger nästan 95% av deltagarna i utvärderingen att innehållet i de olika programpunkterna var bra eller mycket bra (snitt 3,5 av 4) och att både innehåll och det övergripande temat passar väl in i enheternas systematiska kvalitetsarbete. En lyckad lärstämma återigen! Extra roligt i år är att de flesta föreläsarna/workshopledarna var egen personal. Lika högt betyg som när vi tidigare köpt in föreläsare utifrån.

Det här inlägget postades i Kompetensutveckling, Kvalitetsarbete, Lärstämma, Skolutveckling. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s