Härryda delar och lär – även irl

I torsdags var det dags för andra tillfället i den nya serien av fortbildningseftermiddagar på Tellus. Ett 40-tal lärare var denna gång anmälda till de olika pass som erbjöds. Bland annat kunde man lära sig om musikskapande i Garageband, om den nya digitala provtjänsten Digiexam eller om huvudräkning med hjälp av Google formulär. Även praktiska workshops om filmskapande och programmering fanns på programmet.

Härryda delar och lär träffade Viktor Möller och Linda Lindberg som är verksamhets-utvecklare IKT i grundskolan och de som arrangerar fortbildningsträffarna, för att få veta mer om satsningen.

– De här fortbildningseftermiddagarna för att dela och lära är egentligen en förlängning av den digitaliseringssatsning som drog igång under förra läsåret, berättar Viktor och Linda. I februari arrangerades ju en stor konferens för nyckelpersoner i både förskola och grund- skola. Därefter har olika insatser gjorts för att implementera digitaliseringsförändringarna i läroplanerna. Under våren hölls ämnesspecifika fortbildningsträffar på Tellus och detta är alltså en fortsättning för grundskolans personal. Pedagoger runt om i kommunen uttrycker i olika sammanhang önskemål, dels om kompetensutveckling, men också om att få träffas över enhetsgränserna just för att få möjlighet att dela och lära med och av varandra.

– Nu har programmet i fortbildningsträffarna vidgats, fortsätter verksamhetsutvecklarna, så att innehållet inte endast handlar om digitalisering. Vi testar att samla övriga föreläsningar och workshops under samma ”tak”. Exempelvis kommer nästa tillfälle innehålla ett pass om tydliggörande undervisning, där Claudia Larsson, specialpedagog och Ebba Almsenius, logoped, i Utvecklings- och stödenhetens Skolteam föreläser och håller i workshop.

– Det som var extra kul den här gången var att vi hade två pass som lärare från verk-samheten höll i. Josef från Skinnefjällsskolan höll i passet om Garageband och Mariella från Vällsjön i passet om huvudräkning. Det är ju det vi vill med de här tillfällena – att vi ska dela och lära från praktiken. Visst kan vi verksamhetsutvecklare och andra från USE hålla i mycket och det kommer vi att fortsätta göra. Men vi vill jättegärna att pedagoger hör av sig och anmäler intresse för att dela med sig. Det behöver inte alls vara något avancerat. Ibland är det de små tipsen som leder till en förändring i någon annans undervisning. Man väljer själv om man vill  fylla ett, två eller tre 45-minuterspass.

Pedagoger som deltagit i någon eller båda fortbildningstillfällen har uttryckt att de uppskattar koncept och innehåll. Någon större utvärdering är dock inte gjord, utan är på väg ut. Resultatet av denna styr upplägget för vårterminen. Viktor och Linda hoppas såklart på fortsatt intresse och att många ska höra av sig och vilja dela med sig.

Inbjudan till nästa tillfälle som blir den 21 november är också på gång ut. Håll utkik på Unikum!

Kontakt:
viktor.moller@harryda.se
linda.lindberg@harryda.se

Det här inlägget postades i Digitalisering, Härryda delar och lär, IKT, Nyheter, Tellus. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s