Pedagogiska relationer – kvalitetens brännpunkt

Måndag i höstlovsveckan brukar innebära kompetensutvecklingsdag. Så även i år. Råda Rum var knökfullt med personal från bland annat förskola, förskoleklass och fritidshem när Sven Persson, professor i pedagogik vid Malmö universitet föreläste om pedagogiska relationer. 
Förmågan att bygga goda relationer till barnen är helt avgörande för bra pedagogik, säger Sven Persson. Det som karakteriserar en god relation är ”Då förskolepersonal förmår ge barnen socialt, kognitivt och emotionellt stöd i situationen och det finns en strävan efter ömsesidig förståelse av situationen”. Alla möten innehåller de här tre aspekterna, menar Persson och de har stor betydelse för hur vi tänker om oss själva som lärande personer. Vi pedagoger har stor betydelse för hur barnen ser på sig själva; Då lärarna betonar delaktighet, inflytande, kommunikation och engagemang så kan barn/elever utveckla uppfattningar om sig själva som delaktiga, engagerade och dugliga.

Persson menar också att det huvudsakliga mediet vi som pedagoger jobbar med är kommunikation och dialog. Vi behöver sträva efter att varje ögonblick blir ett ögonblick av närvaro. Att vi ger barnen/eleverna inte bara verbal, utan också kroppslig feedback. Det kan räcka med en nick eller en blick så att barnet känner att vi vuxna finns där.

Persson tar upp tre perspektiv kring hur vi kan förstå pedagogik, utifrån van Manens forskning:

Han betonar också att detta gäller för alla barn – villkorslöst och utan prestationskrav; att det är vi vuxna som har ett ansvar för barnets/elevens välbefinnande, men att barnet inte har samma ansvar.

symbolbild+farg+text+VFör den som missade föreläsningen finns en kortare version på UR Samtiden. Du hittar den här.

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Barns delaktighet, Främjande och förebyggande, Kompetensutveckling, Pedagogiska relationer och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s